Haag: Interpol raspisao crvene potjernice za troje Šešeljevih radikala

Home

Haag: Interpol raspisao crvene potjernice za troje Šešeljevih radikala


Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviji (ICTY) saopštio je u petak da je na zahtjev tog suda Interpol izdao crvene potjernice s nalogom za hapšenje troje radikala Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića.

Interpol je 24. marta obavijestio ICTY da je izdao crvene potjernice kojima se traži lociranje i hapšenje spomenute trojke, po zahtjevu tajništva Haškog suda.

Naloge za hapšenje, odnosno potjernice protiv Jojića, Radete i Ostojića, koji se terete za utjecaj na svjedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja, donijelo je sudsko vijeće ICTY 5. oktobra prošle godine, a sredinom novembra skinuta je oznaka tajnosti s njih.

Srbija je odbila privesti i izručiti Jojića, Radete i Ostojića, nakon što je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu zaključio kako sporazum o suradnji s ICTY Srbiju obvezuje da isporuči samo osobe koje su okrivljene za najteže ratne zločine, što ovdje nije slučaj.

Haško tužiteljstvo optužilo je troje radikala za nepoštovanje suda, odnosno za vršenje pritisaka na dvojicu svjedoka tužiteljstva da svjedoče u korist Šešelja, podsjeća Tanjug.

 

(Izvor: Bportal.ba)

 

Objavio: Pet, 31/03/2017 - 12:26

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top