Hadžići: Svečanom sjednicom obilježen Dan općine

Odavanjem počasti herojima odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95., nizom sportskih i kulturnih manifestacija te Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Hadžići danas je obilježen 6. mart - Dan Općine Hadžići.

Na današnji dan prije 23 godine izvršena je reintegracija privremeno okupiranog dijela općine Hadžići.  Sve je, na tom području, izgledalo sablasno. Agresorska vlast je, prilikom povlačenja uništila sve za sobom. Razaranja i devastiranja privrednih objekata  su izvršena u najvećoj mogućoj mjeri. Od oko 10.000 hadžićana koji su se prijavili za povratak na predratne adrese stanovanja, ni trećina ih se nije imala gdje smjestiti, a da prostorije imaju bar minimalne uslove za život. Danas su Hadžići potpuno obnovljeni i izgledaju bolje nego ikada prije.

- Ono što želimo sebi želimo i drugima. U državi BiH svi treba da se tretiramo na jednak način. Iz Hadžića će se uvijek slati poruke mira, poručio je prvi čovjek Općine načelnik Hamdo Ejubović.

Dodijeljena su Općinska i sportska priznanja najzaslužnijim pojedincima i kolektivima za proteklu godinu. Nihad Šehić dobitnik je “Zlatnog grba sa plaketom Općine Hadžići”. Sportsko invalidsko društvo „Igman“ Hadžići, Ferid Ramić i Fadila Mešanović dobitnici su “Šestomartovske plakete”. Mreža mladih Hadžići, Sportsko udruženje „FUTURO“, Udruženje “Veterani policije SJB Hadžići”, Vahid Đuderija, Vedad Mujić i Meho Lihovac dobitnici su priznanja “Zahvalnica Općine Hadžići”. Posebno počasno proznanje “Prijatelj Hadžića” otišlo je u ruke dr. Saliha Skopljaka. Najuspješniji sportisti općine Hadžići za 2018. godinu su Alija Imamović i Hana Ćatić. Najuspješniji sprtista invalid je Refik Reizbegović. Najuspješniji trener je Damir Beća,  a ekipa FK Radnik Hadžići. Najperspektivniji sportisti općine su Adin Mujkić i Šejla Ćatić. Posebno priznanje u razvoju sporta na području općine Hadžići dobili su Sejad Alispahić i Vladimir Petković. U okviru programa obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnoti BiH i 6. marta - Dana Općine Hadžići promovisana je još i knjiga "Stari bosanski nišani općine Hadžići" te premijerno prikazan dokumentarni film Avde Huseinovića "Hadžići godine agresije". Svečanoj sjednici prisustvovao je veliki broj dužnosnika sa svih nivoa vlasti, vijećnika, načelnika susjednih općina, dok je poseban gost bila nana Fata Orlović.