Hadžići: U petak kolektivna dženaza za 12 žrtava

U mezarju Donji Hadžići u petak, 15. novembra 2019. godine, u 13:30 sati klanjat će se kolektivna dženaza za 12 identifikovanih žrtava masovne grobnice Lokvice-Igman ekshumiranih početkom juna ove godine.

Hiljade Hadžićana će iskoristiti priliku da se posljednji put oprosti od svirepo likvidiranih sugrađana, Bošnjaka, Donjih Hadžića. Ovi civili su strijeljani u ljeto 1992. godine od strane vojske RS-a na Igmanu prilikom pokušaja da prebjegnu na slobodnu teritoriju. O svireposti i brutalnosti njihove likvidacije govore ruke vezane u žicu i noge povezane kaišima.

Dženazu će predvoditi zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, a svoje prisustvo su najavili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović te mnogi drugi zvaničnici javnog i političkog života BiH. Dženaza će se klanjati: Nuhanović (Mustafa) Almiru, Nuhanović (Avdo) Šefiku, Nuhanović (Alija) Hasanu, Piknjač (Mušan) Selveru, Hrnjić (Ahmed) Fahriji, Lokvančić (Hamid) Ahmedu, Beganović (Adema) Salki, Karavdić (Džemail) Zahiru, Hasanović (Hamid) Hamdi, Veljković (Derviš) Mirsadu, Bašić (Redžo) Emiru i Kadrić (Nazif) Sejfi.

U 2019. godini još uvijek se traga za 74 Bošnjaka iz Hadžića koji se vode pod terminom „nestali“, starosti od 19 do 70 godina.

Protokol dženaze

Dženaza će se klanjati u petak, 15. novembra 2019. god., u lokalnom mezarju Donji Hadžići-Hadžići (preko puta Robot-a), po sljedećem protokolu:

10:00 – 11:00 – dolazak tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava ispred džamije Donji Hadžići,

11:30 – učenje sure Jasin,

12:00 – džuma namaz,

12:45 – salla i prenošenje tabuta na rukama građana do mjesta ukopa,

13:10 – dova šehidima i obraćanje zvaničnika,

13:30 – dženaza namaz.