Hadžifejzović o napadu u Sarajevu: Ko je klince naučio da viču „Ubij Srbina“?

.
Senad Hadžifejzović, sarajevski novinar, urednik i osnivač FACE TV, povodom napada na roditelje djece iz Srbije koja su u Sarajevu učestvovala na fudbalskom turniru kaže da je ovaj slučaj plod matrice iz koje dolaze i drugi slični slučajevi - pucanje na dječaka i mladića srpske nacionalnosti na Kosovu, uriniranje po Dašnica džamiji u Bijeljini, presijecanje kablova u Sabornoj crkvi u Mostaru.

Hadžifejzović postavlja dva pitanja, iz kojih se, kaže, može dobiti više odgovora.

„Postavljam dva pitanja, a iz njih možete dobiti više odgovora. Prvo, ko je taj koji je desetogodišnje dječake iz Splita naučio, nagovorio da u sred Sarajeva vrište ‘ubij Srbina’? Drugo, ko je taj koji je dvadesetsedmogodišnje konje nagovorio, poslao da napadnu roditelje malih sportista?“, upitao je Hadžifejzović u izjavi za Danas.

On je dao i odgovore.

„Vjerovatni, tačni odgovori – i klince i konje je upotrebila politika. Dodik je bijednom paradom molio Boga da krene napad i anarhija, a Izetbegović, koji gubi vlast, čak na papiru, u saopštenju i napiše da će doći anarhija ako on ode s vlasti“, ukazuje.

On smatra da ovaj slučaj ne treba gledati odvojeno od ostalih sličnih incidenata – pucanje na dječaka i mladića srpske nacionalnosti na Kosovu, uriniranje po Dašnica džamiji u Bijeljini, preijsecanje kablova u Sabornoj crkvi u Mostaru.

„I ona kretenčuga koja je pi*ala po džamiji u Bijeljini je iz iste priče, matrice. I ono presijecanje kablova srpskoj crkvi u Mostaru, pa oni pucnji na srpskog dječaka i momka na Kosovu, sve to nije slučajno i nijedno ne smijemo posmatrati odvojeno, sve je to već viđen koncept – Hajmo pi*ati po svetinjama, idemo da trujemo djecu, malo pucamo po klincima, malo bockamo noževima, malo da siječemo kablove… Ko to radi? Oni koji su baš tim metodama i došli na vlast. Oni su spremni da ostanu na vlasti preko naše djece. Nisu to njihova djeca, njihova džamija, njihova crkva. Ni struja nije njihova“, zaključio je Senad Hadžifejzović.

Foto: N1