Hadžikadić ili Bećirović iz opozicije - ili Bakir Izetbegović iz vlasti?

.

Danas je u Sarajevu održana press konferencija na kojoj je nekoliko opozicionih stranaka iz Federacije BiH predložilo zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva. Riječ je o Denisu Bećiroviću, dugogodišnjem zastupniku u Parlamentu BiH i potpredsjedniku SDP-a, koji je na prošlim izborima poražen od Šefika Džaferovića.

Ovo je zvanično drugi kandidat koji je nominiran za ovu poziciju, a prva kandidatura je došla još u decembru prošle godine kada je formirana Koalicija Država, koju čine Nezavisni blok, Platforma za progres, Posavska stranka, Napredna demokratska stranka i stranka Zeleni BiH. Koalicija Država kandidirala je Mirsada Hadžikadića, uglednog profesora sa Univerziteta u Americi, koji je potpuno novo lice na bh. političkoj sceni.

Osim Hadžikadića i od danas i Bećirovića kandidat će, sasvim sigurno biti i Bakir Izetbegović, lider SDA, koji je dosad već u dva mandata sjedio u ovoj stolici.

Nije poznato koje će i koliko stranaka još podržati kandidaturu Izetbegovića, ali ovdje će utrka, izmedju ova tri kandidata biti dosta izjednačena.

Hadžikadićeva prednost će biti to što on zaista predstavlja promjenu i značio bi diskontinuitet ove loše dosadašnje vladavine u BiH, čiji su akteri presudnim dijelom bile stranke iz kojih dolaze i Bakir Izetbegović, ali i Denis Bećirović. Veliki broj birača, koji istinski žele promjene, biraće upravo Mirsada Hadžikadića.

S druge strane, Denis Bećirović, iako formalno kandidat 5-6 stranaka i po tome bi trebao biti favorit, ima hendikep da su njegova podrška stranke koje su se ranoje pkazale kao nekredibilni saveznici, jer su formalno potpisivale sporazume o podršci jednom kandidatu, a iznutra onda radile za drugoga, kao što je recimo Konaković i NiP, koji su 2018. u istoj ovoj zgradi, u Parlamentu BiH potpisale sporazum o podršci kandidatu Nezavisnog bloka Senadu Šepiću, a onda ‘potajno radile za Denisa Bećirovića’, što je u TV emisiji nedavno priznao jedan od čelnika ove stranke Vedran Jakupović.

Ili stranka Nermina Ogreševića, nekadašnja A-sda, sada Nes stranka, koja je na svakim izborima, od 2010., 2014. do 2018. godine stala iza nekog od kandidata ( Latić, Cerić, Bećirović), ali ono što je zajedničko njihovoj podršci je to da je njihov kandidat redovno izlazio kao poražen. Dakle, koga oni ‘podrže’, u pravilu ne udje u Predsjedništvo BiH. Jednom je to već bio slučaj sa Denisom Bećirovićem. Mnogi se, s pravom boje tog peha i smatraju da će i ovaj put biti isti slučaj.

I na kraju, podrška Fahrudina Radončića, već je signal da je to na klimavim nogama, imajući na umu sva dosadašnja njegova obećanja, najave, garancije…, kao i to kako se on prema datoj riječi dosad odnosio...

Bakir Izetbegović je kandidat koji je već vidjen, dosta kompromitovan, provjereno nesposoban da državu pokrene naprijed, ali kandidat iza kojeg stoji jaka stranačka struktura i organizacija, kao i državni aparat kojeg on i njegovi bliski saradnici ne štede stavljati u funkciju izborne kampanje i vladajuće stranke. Kao i Bećirović, više decenija je na budžetu, kandidat kontinuiteta, sa skromnim ličnim rezultatom. Ali, za njega je ova kampanja biti ili ne biti, u političkom smislu i zato se ne smije nikako potcijeniti.

Pred nama su sasvim sigurno zanimljivi dani i kampanja. Ima izbora- gradjani mogu jasno birati izmedju ova tri kandidata.

Hoće li birati nastavak ovakvog stanja, pa podržati Izetbegovića? Da li će izabrati samo smjenu vlasti pa birati Bećirovića? Ili će se odlučiti za novu stranicu i pravu promjenu, pa birati Mirsada Hadžikadića, kandidata Koalicije Država, ostaje nam da vidimo.

U svakom slučaju, ovaj put niko neće moći reći da nije imao izbora.