Hadžikadić na Vrelu Bosne ismijavao natpis na engleskom: Kakav prijevod, takva i vlast

hadzikadic

Koalicija Država i kandidat Platforme za progres i ove koalicije, prof. dr. Mirsad Hadžikadić, obratili su se javnosti na Vrelu Bosne. Prezentirane su aktivnosti u odbrani pitke vode i čistog zraka u Sarajevu.

Ove aktivnosti kontinuirano rade predstavnici građanske inicijative ''Hoćemo pitku vodu i čist zrak za našu djecu'', kao i upozorenje na dramatičnu situaciju uslijed fekalnog onečišćenja izvorišta pitke vode u Sarajevskom polju.

Hadžikadić je rekao da je prioritet Koalicije Država država i njeni građani.

"Zaštita okoliša i prirodnih resursa je dio tih prioriteta. Ovih dana smo svjedoci činjenice da se nepridržavanjem postojećih zakona, ili njihovim osobnim tumačenjem, nanosi nesaglediva šteta kvalitetu vode i zraka. I ova kopija originalnog natpisa iz 2010. godine koji upozorava na nepitku vodu pokazuje nesposobnost vlasti jer nije znala ni da napiše ispravan prevod na engleski jezik, ispravno 'not for drinking', a ne 'not for drink', kako je stajalo. Kakav prijevod, takva i vlast. Vrelo Bosne je zagadila korupcija. Vrijeme je da se očiste i vlast i rijeke'', poručio je Hadžikadić

Nikolina Petković-Jalovičić, nositeljica liste za Skupštinu Kantona Sarajevo, prezentirala je i pismo upozorenja Vladi Kantona Sarajevo i Vladi FBiH, kao i Skupštini Kantona Sarajevo koje nadležnima uporno upućuje grupa građana uslijed masovne nelegalne gradnje na Igmanu i Bjelašnici.

''Problem je ogroman, ali niko nam nikada nije odgovorio na naša upozorenja. Mi u Koaliciji Država tražimo transparentno i konkretno djelovanje kako bi se zaštitili zrak i voda u našem kantonu'', kaže Nikolina Petković-Jalovičić.

Maja Muftić Dedović, nositeljica liste za Parlament FBiH upozorila je na neaktivnosti i prebacivanje odgovornosti i nadležnosti između entiteta i kantona.

''Mi ćemo odmah ići u izmjene podzakonskih akata, što ne ovisi o takozvanoj visokoj politici, nego je to pitanje našeg odnosa prema okolišu i ljudima, naročito budućim generacijama kojima ne želimo ostaviti probleme i zagađenje, nego sređeno društvo u kojem se zna šta ko radi za dobrobit građana'', kazala je Dedović.

Sejfudin Tokić, kandidat za Parlament FBiH, kazao je da zbog nelegalne gradnje na Igmanu i Bjelašnici, vijekovima pitka i zdrava voda na Vrelu Bosne je onečišćena fekalijama i više nije za ljudsku upotrebu.

"Postojeća vlast u KS i FBiH nečinjenjem dozvoljava ovaj ekocid i uništenje izvorišta pitke vode ispod Igmana. Koalicija Država iskazuje punu odlučnost u zaustavljanju 'betoniranja olimpijskih planina', te zaustavljanja građevinske mafije u sprezi sa dijelovima vlasti u Kantonu i Federaciji BiH, u kontinuiranom ekocidu okoline Sarajeva i urbicidu u Sarajevu''.

Nejira Sarajlić, nositeljica liste za Parlament FBiH rekla je da je u politiku ušla sa 24 godine, sa samo jednim ciljem.

"Doprinijeti promjeni odnosa vlasti prema građanima. Trenutni odnos vlasti koji zanemaruje prava i potrebe građana, ne pokazuje brigu za njihovu dobrobit, kao ni za resurse ove države, može se promijeniti samo sa novom generacijom političara, uvođenjem etičkih vrijednosti u politiku i konkretnim inicijativama i rješenjima. Mnogo je primjera problema koji pokazuju upravo taj nemar prema građanima. Mi danas govorimo o jednom od njih'', rekla je Sarajlić.