Dosadašnji muderris Cazinske medrese, hafiz Mehmed ef. Kudić, novi bihaćki muftija

U Sarajevu je minulog vikenda održana konstituirajuća sjednica i prva redovna sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Sabor je potvrdio prijedlog Reisu-l-uleme za imenovanje muftija na petogodišnji mandat.

Na mjesto dosadašnjeg muftije bihaćkog dr. Hasan ef. Makića, koji odlazi u penziju, emanet novog bihaćkog muftije u idućem petogodišnjem mandatu obnašat će hafiz Mehmed ef. Kudić, dosadašnji muderris Cazinske medrese, piše reprezent.ba.

Mehmed Kudić, rođen je u Velikoj Kladuši 15.10.1969. godine. Osnovnu školu završio je u Liskovcu, zatim Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a potom fakultet na čuvenom Al-Azhar univerzitetu u Kairu. Nakon završenog studija, 1994. odlazi u Njemačku, gdje je radio je na organiziranju i pokretanju džemata u Ulmu, Ravensburgu i Tuttlingenu. U decembru ‘95. vraća se u Veliku Kladušu na mjesto gradskog imama i profesora arapskog jezika u Cazinskoj medresi. Punih 10 godina, od ‘98. do 2008., bio je na poziciji glavnog imama Medžlisa Velika Kladuša, za što su mu Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i Medžlis Islamske zjednice Velika Kladuša dodijelili Plaketu za uspješno rukovođenje vjersko-prosvjetnom službom Medžlisa. 2008. g. Federalno ministarstvo obrazovanja imenovalo ga je za člana komisije za izradu Nastavnog plana i programa arapskog jezika za osnovne i srednje škole u Federaciji BiH. Pored profesionalnog angažmana redovnog profesora arapskog jezika u medresi „Džemaludin Čaušević“ u Cazinu, individualno i timski aktivno se bavi i prevodilačkim radom.

U okviru konstituirajuće sjednice izabrano je novo rukovodstvo Sabora. Za predsjednika izabran je Safet Softić, a za dvojicu potpredsjednika izabrani su: Edhem Bičakčić i Mirza Šabić. Za sekretara Sabora imenovan je Faruk Hašimović.