Hajrudin Somun: Da hoće, šeici bi s mrvicom bogatstva mogli spasiti Palestince

Somun
Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su u četvrtak „historijski dogovor“ koji će, kako je navedeno, dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja Bliskog istoka u sporazumu čije je posredovanje pomogao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump.

 

Piše: Faruk Vele

Različite reakcije

Prema ovom sporazumu, Izrael je pristao da prekine svojatanje područja na Zapadnoj Obali koja je planirao anektirati, prenijela je ranije Al Jazeera Balkans. Mirovni sporazum rezultat je dugotrajnih dogovora između Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sjedinjenih Američkih Država koji su ubrzani u posljednje vrijeme.

Sporazum je izazvao različite reakcije, prije svega u islamskom svijetu, oslikavajući ustvari stare podjele.

Dok su oni kojih se sporazum ponajviše tiče, Palestinci, kao i Turska, odlučno protiv ovog (ne)sporazuma, Bahrein i Egipat ga pozdravljaju, kao i Ujedinjene nacije.

Tako otprilike izgleda kad se „braća“ dogovaraju o tvojoj glavi.

Hajrudin Somun, ugledni novinar i diplomata, autor knjige Palestinska Nakba, koja je, na našim prostorima, jedan od najboljih opisa višedecenijske palestinske drame, prvi ambasador nezavisne Bosne i Hercegovine u Turskoj, ali i u Maleziji, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba da ga „nije me nimalo iznenadila odluka UAE da uspostave diplomatske odnose s Izraelom“.

„U stvari, saudijski dvor je isturio Emirate kao prethodnicu svoje normalizacije odnosa s Netanyahuom, s čijom vladom već nekoliko godina ima nezvanične kontakte. Jedan od bivših ambasadora Saudijske Arabije u Sarajevu nije se htio rukovati sa mnom na prijemu zato što sam u kolumni u Oslobođenju napisao da postoji „nepisani“ sporazum između Saudijske Arabije i Izraela o palestinskom pitanju.

Bilo je to čak prije nego što je Trump postao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, a kad je on došao u Bijelu kuću proširio je na arapske zemlje Zaljeva već tradicionalnu američku strategiju oslonca politike na Srednjem istoku primarno na Izrael“, kaže Somun.

Interesi Saudijske Arabije

Prema njegovim riječima, Trumpovo povlačenje iz međunarodnog nuklearnig sporazuma s Iranom išlo je naruku Izraelu.

„Ali i Saudijcima koji su, realno, imali od Izraela više razloga da se plaše islamske revolucije iranskog tipa na svom tlu. Oni su Trumpu za njegovu podršku približavanju Izraelu i otporu Iranu platili, i to naručivši naoružanje u vrijednosti od četrdeset milijardi dolara“, ističe ratni televizijski reporter sa Srednjeg istoka i dopisnik Tanjuga iz Irana za vrijeme Islamske revolucije.

Pojašnjava kako svako uspostavljanje diplomatskih odnosa jeste pozitivan korak koji vodi normalizaciji odnosa između dvije zemlje.

„Ali ovo između Izraela i UAE ima mnogo šire regionalne reperkusije. Nije ni loše kad bi vodilo konačnom rješenju palestinsko-izraelskog konflikta, ali ne na osnovu plana koji su Trump i Netanyahu skovali objavili prošle godine, nego na osnovu okončanja izraleske okupacije palestinskih teritorija i formiranja, odnosno priznanja palestinske države“, podvukao je.

Hoteli nebu pod oblake

Zanimljivo, kao ustupak odnosima UAE, Izrael je odustao od aneksije jevresjkih naselja na Zapadnoj obali, ali je, podsjeća naš sagovornik, Netanyahu odmah rekao „da se to samo odgađa“.

„A sve što je do sada uradio zar nije de facto aneksija, a ni na kraj pameti mu nije da dozvoli formiranje palestinske države. S druge strane, šeici UAE, kao i većina arapskih zemalja, smatraju da ovako doprinose rješenju palestinskog pitanja putem pregovora Palestinaca i Izraelaca, što je apsurdno očekivati u stanju u kojem je palestinska zemlja već razdijeljena na enklave, a Gaza još u blokadi sa svih strana.

A, da i ne spominjem kako ne možete dovesti za pregovarački sto jednu stranu koja posjeduje čak nuklearno naoružanje, a druga praćke. Emirati i šeikati podižu hotele nebu pod oblake i ispod mora, kupuju svjetske sportske šampionate, a samo s mrvicom svog bogatstva mogli bi spasiti Palestince. Ima pravo Hanan Ašravi, članica Izvršnog komiteta PLO, uzgred kršćanka, koja je jučer na vijest o uspostavljanju odnosa UAE-Izrael izjavila da se nastavlja - prodaja Palestinaca od strane prijatelja“, zaključuje Somun.