Haos u Njemačkoj, sve blokirano: Otkazani letovi i utakmica, željeznički saobraćaj blokiran

B

Obilne snježne padavine napravile su probleme u velikom dijelu Evrope, a najgore prolaze Njemačka i Austrija, barem njihovi dijelovi.

U noći s petka na subotu u Minhenu je palo puno snijega čiji sloj doseže nekoliko desetaka centimetara. Obilne snježne oborine i niske temperature u minhenskoj zračnoj luci još u petak su uzrokovale velika kašnjenja i otkazivanje više od 100 polijetanja i slijetanja. Oko 130 aviona nije moglo sletjeti ili poletjeti, rekao je jučer glasnogovornik zračne luke. Minhen je, naime, poslije Frankfurta druga najprometnija zračna luka u Njemačkoj.

Hladno, zimsko vrijeme

Brojni vozovi te stotine letova u i iz njemačkog grada Minhena otkazani su danas zbog obilnih snježnih padavina, prema izjavama Deutsche Bahna i Zračne luke Minhen, kako prenosi Reuters.

Njemački meteorološki zavod objavio je da će se još neko vrijeme zadržati hladno, zimsko vrijeme.
Letovi na minhenskom aerodromu otkazani su do šest sati ujutro u nedjelju zbog obilnih snježnih padavina, objavio je u subotu ujutro glasnogovornik zračne luke. Mole se putnici da uopće ne putuju. Putnici bi prije polaska u nedjelju trebali provjeriti status svog leta sa prijevoznikom, preporučio je glasnogovornik.

Glasnogovornik Lufthanse istaknuo je da će zatvaranje zračnog saobraćaja u Minhenu utjecati i na druge aerodrome. Naprimjer u Frankfurtu već ima značajnih ograničenja.

Srušena stabla

Pogođen je i željeznički promet, posebno oko Minhena. Srušena stabla blokirala su pruge, a nadzemni vodovi su zaleđeni.

I u Austriji pada jači snijeg, no očekuje se kako neće dugo trajati ovakvi zimski uvjeti.

Utakmica 13. kola njemačkog prvenstva između Bayerna i Union Berlina koja se trebala igrati danas s početkom u 15.30 sati odgođena je zbog obilnih snježnih padalina u Bavarskoj, objavila je Minhenska kompanija za javni prijevoz (MVG).

- Dragi putnici, nogometna utakmica između Bayern Münchena i Union Berlina danas u 15:30 u Frotmaningu je otkazana - objavio je MVG na svojoj web stranici.

Njemačka nogometna liga potvrdila je odgodu, precizirajući da je vlasnik Allianz Arene "zatvorio pristup stadionu zbog jakih snježnih padalina". DFL još nije saopćio novi datum odigravanja utakmice.