Haos u Saboru Hrvatske: Sporni zakon izazvao opću svađu

rh
Prijedlog Zakona o popisu stanovništva izazvao je svađu i teške riječi u Hrvatskom saboru. Pojedini opoziooni zastupnici napali su manjinske zastupnike zbog amandmana koji su odbijeni 21. februara, a koji su tražili da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i poštivanje manjinske kvote među popisivačima.

 

Zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović: "Pozivam oporbu da ne sudjeluje u ovom igrokazu. Želim stanku da se Hrvatski suverenisti dodatno konzultiraju o ovome zakonu. Želimo vidjeti hoće li ova hrvatsko-srpska trgovačka koalicija opstati. U toj koaliciji je HNS, Opačić, Saucha...", piše portal Direktno.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković prekinuo je dobacivanje drugih zastupnika i rekao: "Kolegice i kolege, molim vas... Dopustite zastupniku da govori".

Zekanović je zahvalio Jandrokoviću: "Hvala na obrani od gospodina Stazića. Uskoro će biti trenutak istine i ima li Vlada Andreja Plenkovića većinu. Pozivam vas da ne sudjelujete u ovom igrokazu", rekao je Zekanović.

Stanku je tražio i potpredsjednik Sabora, Mostov Božo Petrov. "Tražim stanku u ime zastupnika Mosta jer će se ovim zakon pokazati niz neuspjelih politika. Sada neki političari traže prava za pripadnike manjina kojih nema u mjestima gdje ih se treba popisati. Traže posebne popisivače tih manjinskih pripadnika. Vidim licemjerstvo i farizejstvo", istaknuo je Petrov.

Također, prozvao je i manjinske zastupnike Furija Radina i Milorada Pupovca. "Kolege Pupovac i Radin, ako ne vjerujete Vladi, dostavite svoj popis stanovništva pa neka ga oni ugrade. Pupovac, da Vam je stalo, lobirali biste za prava Hrvata u Srbiji da uživaju ista prava koja nacionalne manjine traže u Hrvatskoj", dodao je Petrov.

Zastupnik mosta Miro Bulj prozvao je Radina za licemjerstvo i vrijeđanje drugih zastupnika. "Radin je povrijedio poslovnik jer je vrijeđao Božu Petrova bez davanja riječi. Vi ste jedan licemjer koji podanički vrijeđa. Ponašate se kao i cijela ova koalicija", rekao je Bulj.

Bulje je nakon izjave dobio opomenu, a u nastavku svađe i još nekoliko zastupnika među kojima Ivan Pernar, Furio Radin i Arsen Bauk, piše Direktno.