Haos na francuskim autocestama, “Žuti prsluci” palili naplatne kućice

Naplatna stanica Bandol, istočno od Marseillea na jugu Francuske, zapaljena je u noći na utorak, Francuski demonstranti, poznati pod nazivom Žuti prsluci, izazvali su saobraćajni haos u utorak nakon što su zauzeli naplatne kućice i zapalili neke od njih.

Najveći francuski operator sistema naplate cestarine Vinci Autoroutes saopćio je da su protesti u toku na 40-ak lokacija njegove mreže te da je nekoliko naplatnih kućica autoceste jako oštećeno, posebno na jugu zemlje.

Naplatna stanica Bandol, istočno od Marseillea na jugu Francuske, zapaljena je u noći na utorak, a autocesta A50 je zatvorena, navodi Vinci, čija mreža se većinom nalazi na zapadu i jugu zemlje.

“Vozači trebaju biti krajnje oprezni dok se približavaju naplatnim kućicama, kao i na ulazima na autocestu zbog velikog broja pješaka”, stoji u saopćenju Vincija.

Vinci procjenjuje da šteta nanesena njegovoj infrastrukturi iznosi nekoliko desetaka miliona eura od početka protesta, i to ne računajući izgubljeni prihod s obzirom na to da su demonstranti omogućili hiljadama vozača da se besplatno voze autocestom.

Nekoliko ljudi je poginulo u nesrećama kod zapreka koje su Žuti prsluci postavili na cesti.

Prosvjednici – nazvani po reflektirajućim prslucima koje francuski vozači moraju imati u svojim automobilima – blokirali su ceste i kružne tokove diljem Francuske od sredine novembra.

Te su demonstracije počele kao protest protiv rasta poreza na gorivo, ali su se pretvorile u velike proteste protiv politike predsjednika Emmanuela Macrona.