Hapšenje Atifa Dudakovića i još 12 pripadnika 5. korpusa: Pogledajte šta se dešavalo od ranog jutra pa do kraja dana (VIDEO)

U Bihaću je rano jutros uhapšen bivši komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković i još 12 pripadnika Petog korpusa, među kojima je i bivši federalni ministar za pitanja boraca Ibrahim Nadarević. Oni su osumnjičeni za ratne zločine u Krajini počinjene tokom 94. i 95. godine.  

Stižu i brojne reakcije političkih stranaka, ali i boračkih udruženja iz Federacije BiH koja pružaju podršku bivšem generalu Armije republike Bosne i Hercegovine. 

Uglavnom smatraju da se radi o bespotrebnom ponižavanju ljudi koji su svakako bili dostupni istražiteljima te da se u ovom slučaju pokušavaju izjednačiti žrtva i agresor. 

Bivši komandant Petog korpusa Armije Republike BiH Atif Dudaković kojeg su danas uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu u poslijepodnevnim je satima predat u nadležnost Tužilaštva BiH. 

Dudaković je prilikom ulaska u zgradu državnog tužilaštva bio vidno raspoložen i mahao je okupljenim novinarima. Njegov advokat Asim Crnalić kazao je kako ne zna hoće li  danas iznositi odbranu ili će tražiti dodatno vrijeme. 

Brojna su boračka udruženja izrazila podršku bivšem generalu Atifu Dudakoviću i najavila okupljanja podrške tokom naredne sedmice. A 50ak građana Mostara danas se okupilo na Trgu Musala u znak podrške Atifu Dudakoviću. Okupljeni su istaknuli kako su se okupili spontano putem društvenih mreža te kako smatraju da je riječ o montiranom procesu kojim se, kako navode, želi izjednačiti žrtva i agresor. 

Vijest o hapšenju generala Atifa Dudakovića zatekla je i šokirala građane Bihaća. Kažu, tu ima politike!

Nakon hapšenja bivšeg generala Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića i drugih pripadnika tog korpusa, Skupština Unsko-sanskog kantona odgodila je ranije najavljeno redovno zasjedanje za 4. maj. 

Ipak, danas je održano vanredno zasjedanje na kojem je pročitana Deklaracija kojom su osuđena hapšenja, a skupštinski zastupnici jednoglasno su je usvojili. 

U tekstu Deklaracije, između ostaloga, istaknuto je da današnji čin hapšenja predstavlja nastavak antibosanske politike i pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora. 

Vijest o hapšenju generala Dudakovića, njegovog saborca Hamdiju Abdića Tigra nije iznenadila zato što se, kaže, već godinama vrši jedan pritisak da se generalu Dudakoviću nametne osjećaj krivice. 

Abdić kaže kako vjeruje u pravosudne institucije, ali ne vjeruje u ljude koje rade u njima, jer se to, kaže, pokazalo više puta. Ipak se nada da će general Dudaković izaći bez ijedne mrlje. 

Dok u Federaciji BiH žale, u RS-u hapšenje Atifa Dudakovića dočekali su s oduševljenjem. Predsjednik manjeg bh. entiteta, Milorad Dodik,  kaže kako hapšenje s aspekta prava nije zakasnilo, ali je zakasnilo s aspekta pravde. 

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ističe kako se nada „da je ovaj predmet u Tužilaštvu BiH dobro pripremljen te kako će pravda konačno biti zadovoljena". 

Posebno je zanimljiva izjava Milorada Kojića, direktora Centra Vlade RS-a za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba, koji kaže kako taj centar već dvije godine sarađuje s postupajućim tužiocem u ovom slučaju te kako, što je još zanimljivije, s postupajućim tužiocem razgovara svakog dana. Još je zanimljivije da je tužilac u ovom slučaju Vedrana Mijović, kćerka Slavka Jovičića Slavuja, bivšeg državnog zastupnika i visokog SNSD-ovog funkcionera.