Haris Jašarević: Pokušali su likvidirati mene i moju familiju

Imovina Harisa Jašarevića, člana Nadzornog odbora “Cesta FBiH”, zapaljena je jučer dvadeset minuta poslije ponoći u vogošćanskom naselju Bilalovac. Povrijeđenih u požaru nije bilo, ali je izgorjela Škoda Octavia, druga Škoda je oštećena, dok se plamen proširio i na kuću porodice Jašarević.

Pas zalajao

Požar su ugasili sarajevski vatrogasci, a policija je jučer obavila uviđaj.

- Pokušali su likvidirati mene, suprugu i moje dvoje malodobne djece. To sam rekao i operativcima, a u ponedjeljak ću otići u Tužilaštvo i slučaj prijaviti kao pokušaj ubistva - kazao nam je Haris Jašarević odmah na početku razgovora.

Jašarević: Sve je povezano s krivičnom prijavom koju sam podnio

Jašarević: Sve je povezano s krivičnom prijavom koju sam podnio

Vozilo je, prema njegovim riječima, zapaljeno dvadeset minuta poslije ponoći.  

- Supruga i djeca su spavali, a ja sam taman legao kad je pas zalajao, to nam je i spasilo život. Kuća je već bila puna dima. Dvoje djece je doživjelo šok, uspjeli smo ih ipak izvući iz kuće. Mogli smo se svi ugušiti. Vatra se velikom brzinom proširila s vozila na kuću - tvrdi Jašarević te dodaje da vozilo, nažalost, nije kasko-osigurao. 

Prema njegovim riječima, nadzorne kamere su snimile, a i on je, kako kaže, čim je izašao na balkon, vidio dvojicu počinilaca.. Jedan je bio pored vozila koje je zapalio, najvjerovatnije Molotovljevim koktelom, a drugi je čekao u automobilu.

- Nema sumnje da je sve povezano s krivičnom prijavom koju sam podnio protiv više osoba zbog kriminala u “Cestama FBiH”. Postoje nadležni, koji će to utvrditi – kazao je jučer Jašarević aludirajući na njegove dopise direktoru “Cesta FBiH” Ljubi Pravdiću o kriminalu u ovoj firmi.

Jašarević je, naime, tražio procesuiranje navodnog kriminala u vezi s rekonstrukcijom ceste, koja je dodijeljena firmi “MG Mind” u vlasništvu Mladena Milanovića Kaje, za kojeg mediji navode da je blizak Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske. 

Povećanje plaća

Faksimil pismenog zahtjeva koji je Haris Jašarević uputio Ljubi Pravdiću, direktoru “Cesta FBiH”

Faksimil pismenog zahtjeva koji je Haris Jašarević uputio Ljubi Pravdiću, direktoru “Cesta FBiH”

Jašarević je zahtijevao da se razmotri i povećanje plaća u “Cestama FBiH” za 10 posto te je od direktora Ljube Pravdića tražio spisak ljudi koji koriste službene automobile u privatne svrhe. Jučer smo pozvali i direktora Pravdića da prokomentira ove navode, ali na naše pozive nije odgovarao.   

- Ni s čim drugim nemam doticaja, ja sam profesor. Prije mjesec sam dobio prijetnje i to je prijavljeno Federalnoj upravi policije. Sada je vikend, ali ću se odmah u ponedjeljak pismeno obratiti Denisu Lasiću, Fadilu Novaliću i Aljoši Čampari, da oni vide ko šta radi i ko šta prijeti – zaključuje Jašarević.   

Prijavili kriminal pa izgubili povjerenje

Indikativno je da je Vlada Federacije BiH, na čijem je čelu Fadil Novalić (SDA), tek nakon što su Haris Jašarević i Dedo Pjanić, izvršni direktor “Cesta FBiH”, podnijeli krivične prijave te tražili odgovore na nelogičnosti u poslovanju, pokrenula njihovu smjenu, jer su “izgubili povjerenje većinskog vlasnika”. 

- Vlada Federacije BiH daje prethodnu saglasnost za razrješenje člana Nadzornog odbora “Cesta FBiH” Harisa Jašarevića i člana Uprave preduzeća Dede Pjanića – navodi se u prijedlogu Odluke o smjeni Jašarevića i Pjanića.