Hasan Delić na Laništu uzgaja 100 koza, supruga Šaćira pravi najukusniji kozji sir u Krajini

LANIŠTE, KLJUČ – Uz samu magistralnu cestu, nekoliko kilometara od Ključa, Hasan Delić, sagradio je ranč koji je postao prava mala turistička atrakcija. Mnogi se ovdje zaustavljaju kako bi probali najbolji koziji sir u Krajini i ujedno odmorili u prelijepom prirodnom ambijentu.

Planinski prijevoj Lanište prava je prirodna oaza smještena u neposrednoj blizini Ključa. Nalazi se na nadmorskoj visini od 717 metara preko kojeg prolazi magistralna cesta koja povezuje Bihać i Bosanski Petrovac s Ključem i dalje prema središnjem području Bosne i Hercegovine. Upravo ovdje smješteno je imanje Hasana Delića. Ponosan je Hasan na svoj ranč. Dok su ovdašnji poljoprivrednici uglavnom preorjentisani na tradicionalni uzgoj stoke, Hasan se opredjelio za kozarstvo.

Manji su troškovi a zarada dobra. -Kozarstvo je nešto drugo. Jedna moja koza u sezoni dadne 300 litara mlijeka po 3 marke, to je 900 maraka. Jedno jare nek je 100 maraka to je 1.000. Ona može dati 1.000. Nek’ imaš 50 koza ako bi to prihvatio neki omladinac, kud će on u svijet, kaže Hasan Delić. Kozarstvo je tek dio Hasanove zamisli da ranč u budućnosti zaživi kao turistička lokacija koja bi u svom sastavu imala i moderno uređene apartmane. Sada je ipak sve to na čekanju jer sam nije u mogućnosti. Njegov sin, poput mnogih mladih Ključana odlučio je život nastaviti u inozemstvu. -Odlazi omladina, misli da je tamo bolje. Ovdje na mom ranču na 52 dunuma kojeg imam u komadu, i imam stotinjak grla. U toku sezone može se zaraditi  25.000 KM. To nijedan moj sin tamo neće moći zaraditi. Nek on ide. On misli da tamo ima zagrabiti. To može i ovdje i da je svoj gazda, kaže Hasan.

sir

Kozji sir

Hasanova vrijedna supruga Šaćira ovdje također provodi cijelo ljeto. Pomaže mužu oko životinja ali i, s pravom možemo reći, pravi najbolji koziji sir u Krajini. -Prokuha se mlijeko i kada pođe ustajati onda se pospe začin koji treba, skloni se, promješa se, salije se u vangel, iscijedi se u kalupe, staviš u gaze, pritegneš i onda ga poslije vadiš, stavljaš na police, ujutro, navečer prevrćeš, čistiš, prevrćeš, brišeš, kaže domaćica Šaćira Delić. Kad završi s pripremom sira, Šaćira pronađe vremena i za uređenje vrta te manjeg plastenika koji su Delići također sami podigli. Voljeli bi kad bi se više mladih uključilo u poljoprivredu. Uvjereni su da bi mnogi upravo u tome našli način da sebi osiguraju dobru zaradu i ostanu u Ključu. Kako god bilo, Delići nemaju namjeru prekinuti ovaj svoj mali biznis koji ih ujedno čini sretnim i zadovoljnim. Nadaju se da će s vremenom Ključani, posebno oni mlađi, shvatiti prednosti ovoga kraja te umjesto života u tuđini ostati u rodnom gradu, piše Reprezent.ba