Hašim Tači tvrdi da podjele Kosova neće biti, ali će doći do korekcija granica

Iako je kategorički demantirao da će biti podjele, kosovski predsjednik Hašim Tači potvrdio je da će biti korekcija granica.

Na pitanje novinara KTV-a, šta znači uvođenje tzv. Preševske doline u dijalog između Beograda i Prištine u Briselu, Tači je rekao da vjeruje "da je ovo prilagođavanje granica između Kosova i Srbije, nakon priznanja Kosova od Srbije", prenosi "Koha".

 Imat ćemo korekcija granica. Kako radimo sa svim zemljama regiona, i kako smo uspjeli postići sporazume o razgraničenju sa Crnom Gorom i Makedonijom, u slučaju uzajamnog priznavanje sa Srbijom, imat ćemo državne granice. Ima gotovo 400 kilometara granice sa Srbijom - rekao je Tači, koji je uvjeren da će Kosovu u tom pogledu pomoći i NATO.

On je rekao da pitanje podjele Kosova nikada nije bilo tema, a razgovore o tome naziva "lažnim vijestima".

- Neće biti sile koja će primorati Kosovo da uopće razgovara o razdvajanju - naveo je on i rekao da će se raditi na tome da konačni sporazum bude u skladu sa Ustavom Kosova.

Međutim, kazao je i da to neće biti "Ahtisari plus plan", odnosno da neće biti rješenja koja će izaći van prijedloga za rješenje statusa Kosova izaslanika OUN-a Martija Ahtisarija.

Moramo postići dogovor što je prije moguće kako bismo imali uzajamno priznanje - kazao je kosovski predsjednik, i naveo da rješenje ne treba odlagati "kao što smo uradili za vojsku i demarkaciju".

- Svijet nas ne čeka, gleda u nas. SAD i EU žele da se postigne sporazum sa Srbijom. To mora biti put nade i hrabrosti da se donose odluke. Kosovo već tri decenije pregovara sa Srbijom i nema razloga za oklijevanje u dijalogu - naveo je Tači i istakao da Parlament odobrava ili odbija konačan odgovor o eventualnom sporazumu između Kosova i Srbije.

Kako je kazao, tekuća debata će osnažiti i ohrabriti sve aktere da rade sa najvećom odgovornošću "za normalizaciju odnosa sa državama Kosovo i Srbija". Također, dodao je i da kultura debate, koja se približava konsenzusu, sve više raste.

- Pokazali smo velike rezultate u Rambujeu, gdje smo kao kosovska delegacija bili odgovorni i dijelili odgovornost. Čak i tada, imali smo različita mišljenja, ali smo dobili razlog zbog čega se dogodilo bombardiranje, a Kosovo osvojilo slobode. Srbija se također borila s Hrvatskom, i sporazumom su došli do toga da imaju zajedničko priznanje. Još moramo raditi napornije u smislu dobrosusjedskih odnosa kao preduvjeta da postanem dio EU - rekao je Tači.

On je naveo da "samo ulaskom u NATO i EU, ima smisla za državnost Kosova", navodi "Koha".