HDZ BiH nakon odbijanja da osudi četnike: Mi smo protiv mržnje i nasilja

HDZ Bosne i Hercegovine izdao je saopćenje u kojem objašnjava današnje odbijanje podrške za osudu skupa Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu.

"Hrvatski poslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu danas podržali uvrštavanje na dnevni red tačke kojom bi se osudio skup Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu jer predlagač nije ispoštovao poslovničke procedure", navodi se u saopćenju HDZ-a BiH.

Ističe se da napadi iz dijela bh. javnosti ne jenjavaju iako su "tokom dana objasnili svoj potez".

"Hrvatski poslanici kao i Hrvatska demokratska zajednica BiH su protiv svih ekstremnih ideologija, kao i svakog oblika mržnje i nasilja", navodi se u saopćenju.

"Prilikom prijedloga ove točke nije ispoštovana poslovnička procedura, materijala za istu nije bilo, a istu je na dnevni red trebao staviti Kolegij, ne iposlanik, koji nije ni tražio raspravu stoga je prijedlog shodno proceduri bio odbijen. Riječ je isključivo o još jednoj u nizu zloupotreba institucija države, senzacionalizmu i populističkom aktu kojim se traži rješavanje ovog slučaja premda su nadležna tijela već poduzela određene korake", kaže se iz HDZ-a BiH.

HDZ BiH napominje kako smo "svakodnevno svjedoci raznih oblika nasilja, povreda ljudskih i svakih drugih prava".

"Ali ključno je da osim što iste osuđujemo, raditi na njihovom sprečavanju i kažnjavanju, a pri tome ne banalizirati probleme ili iste iskorištavati u svoju osobnu korist ili im pak davati nepotreban medijski prostor i važnost", zaključuje se u saopćenju.

Podsjećamo, delegati iz reda Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) odbili su da osude četnički skup u Višegradu koji je proteklih dana potresao bh. javnost, prenosi Klix.ba.