HDZ BiH protiv kažnjavanja negatora genocida!

Home

HDZ BiH protiv kažnjavanja negatora genocida!


Izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje podrazumijevaju zatvorske kazne za negatore genocida, a što je u parlamentarnu proceduru uputio Denis Bećirović (SDP) danas je pred državnim parlamentarcima.

- Zabrana kandidovanja odnosi se na sve one koji su osuđeni za ratne zločine ispred Suda u Haagu, svih relevantnih sudova u Bosni i Hercegovini ali i sudova u drugim državama. Javno poricanje, odobravanje, opravdavanje ili negiranje genocida - predviđa zatvorske kazne od šest mjeseci do tri godine.

Nikola Lovrinović (HDZ) kazao je da će biti protiv ovog zakona, jer mu nije jasno šta znači „javno poricanje“.

- Šta je to javno poricanje, je li park, je li kafana...Vraća li se ovdje na mala vrata zabrana mišljenja. Mislim da bi zakon trebalo vratiti Vijeću ministara na doradu. Neću podržati ovaj zakon – kazao je Lovrinović.

Denis Bećirović je kazao da od Lovrinovića, koji je u stranci koja se deklariše kao nosilac evorpske vrijednosti, očekivao drugačiji stav.

- Da ste vidjeli kako su to regulisali Austrija, Njemačka... Što se tiče vraćanja Vijeću ministara mi iz opozicije ne trebamo da brinemo o tome. Ja vas pozivam da ipak podržite zakon, jer nama svima treba ovako nešto – kazao je Bećirović.

Hazim Rančić, zastupnik SDA istakao je da je ovaj prijedlog evopska praksa.

- Nepomljivo je da Lovrinović osporava ovakvu stvar – kazao je Rančić.

Šefik Džaferović (SDA) napomenuo je da je ovaj zakon utemeljen i na Ustavu BiH i da se treba podržati u ovom domu.

- Ovaj zakon treba BiH i u interesu je BiH. Trebamo imati i usvojiti ovaj zakon. Nisam vidio nikakve nepreciznosti koje bi u praksi mogle izazvati probleme – kazao je Džaferović.

Sadik Ahmetović (Nezavisni blok) istakao je da razumije potrebu onoga što je Bećirović predložio, ali da je očito da ovaj parlament nema snage da se susretne s onim što je nomalno u cijelom svijetu.

- Danas imamo ove replike SDA i HDZ-a i po ničemu se ne slažu samo po priči da Vijeće ministara dobro radi. Ne znam šta o ovome misli kolega Šemsudin Mehmedović – kazao je Ahmetović.

 

(Izvor: NAP)

Tagovi
Objavio: Wed, 20/09/2017 - 16:04

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top