HDZ zbog godišnjice genocida u Srebrenici neće organizovati praćenje duela Hrvatska-Engleska

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH saopćila je kako sutra u Mostaru neće organizovati praćenje utakmice na Svjetskom nogometnom prvenstvu između Hrvatske i Engleske s obzirom na to da je 11. jula, kada se obilježava 23. godišnjica genocida u Srebrenici, proglašen Danom žalosti.

"S obzirom na iznimno veliku zainteresiranost javnosti u Mostaru za praćenje utakmice na Svjetskom nogometnom prvenstvu između Hrvatske i Engleske izvještavamo kako zbog proglašenja Dana žalosti na godišnjicu tragedije u Srebrenici, 11. jula 2018. godine, nije moguće dobiti odobrenje za javno okupljanje i obustavu saobraćaja na raskrsnici Ulice Stjepana Radića i Ulice kralja Tomislava ispred zgrade Projektanta. Uvažavajući zakonsku obvezu poštovanja i ponašanja na Dan žalosti, odavanja počasti svim žrtvama Domovinskog rata u BiH i ratnim tragedijama, HVIDR-a Mostar i Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar neće organizirati javno praćenje utakmice Hrvatska – Engleska koje se trebalo održati sutra", saopćeno je iz Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar. 

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar u cijelosti izražava duboko poštovanje prema svim žrtvama i ratnim tragedijama u BiH s nadom kako će sjećanja i spomen, kroz proglašenja Dana žalosti, spriječiti da se ratne tragedije više nikada ne ponove.

"Vjerujemo kako će sutra biti uvažen osjećaj za žrtve ratne tragedije iz prošlosti, ali također uvažen i osjećaj nade, vjere i sreće zbog svjetskog uspjeha Hrvata s ciljem izgradnje bolje budućnosti, te ohrabrenja svima kako i male države i malobrojni narod mogu postići vrhunske rezultate i svjetske uspjehe. Zajedno bodrimo naše Vatrene do pobjede s vjerom da ćemo ih opet zajedno bodriti i u nedjelju", zaključuju iz HDZ-a.