Heftičnjak bira ličnost 2023: Džanan Musa, Krajišnik koji je pokorio Evropu

.

 

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas, no za kraj godine biramo ličnost koja je obilježila 2023. To je naš Krajšnik, košarkaš Džanan Musa. 

Krajina je zemlja ponosna, a iz nje su uvijek dolazili heroji, koji nisu dali na svoju zemlju, ali i oni koji su svojim radom, hrabrošću i uspjesima oduševljavali svijet. Jedan od tih Krajišnika je Džanan Musa. Bišćanin sa Une koji je u dresu slavnog Reala iz Madrida ove godine pokorio Evropu. Svi smo se osjećali ponosnim kada je Džanan obukao dres kojeg je nekada nosio veliki Mirza Delibašić, a taj ponos je bio još veći kada je Musa u tom bijelom dresu postao prvak Starog kontinenta. 

Ipak moramo priznati da taj put do vrha nije bio jednostavan i imao je Musa uspona i padova u karijeri, još od one čuvene bosanskohercegovačke generacije koja je u Litvaniji postala šampion Starog kontinenta 2015. godine, kada mu je i veliki Arvidas Sabonis uručio pehar, pa do poteškoća koje je imao u NBA ligi i u Turskoj. Musa se u Americi nije snašao, bio i mlad za tu ligu gdje praktično ''jedu malu djecu'', ali je njegov povratak u Evropu, pogotovo u Španiju donio preokret u njegovoj karijeri. Kada je zaigrao za Breogan, klub čiji naziv upućuje na istoimenog legendarnog galicijskog kralja, Džanan se napio vode s pravog košarkaškog izvora. Nako što je bio jedan od najboljih igrača španske ACB lige, angažovali su ga kraljevi iz Madrida i naš dječak sa Une je ubrzo pokazao da je pravi košarkaški kralj iz zemlje čuvenih Japoda. 

Musa je imao sjajne statistike protekle sezone, izabran je u najbolju petorku Eurolige, a na Final Fouru Real je pomeo sve protivnike – u finalu su dobili grčki Olimpijakos i postali prvaci Evrope.

I ovoj sezoni Musa igra sjajno i važna je karika u timu trenera Jesusa "Chus" Matea koji redom melje protivnike. Ako malo pogledam unatrag i analiziramo 2023. godinu, sve naše nevolje, svađe, inflaciju, političare koji se svađaju, prijete i izazivaju strah, jasno je Džanan Musa logičan izbor da bude ličnost godine. Bilo bi suludo ovu titulu dati nekom političaru ili ljudima koji su toliko zatrovali ovo društvo, te mora dosta vode proteći Unom, Sanom i svim našim rijekama da bi se Bosanci i Hercegovci mogli napiti vode sa čistog izvora. Portal Cazin.net je uvijek bio, jest i ostat će za ljude koji afirmiraju našu državu i društvu donose uspjehe i radost. Uz to vrlo važno je napomenuti da je on ''naš'' Krajišnik, sa Une, i neko kome trebamo odati poštovanje.

 Nadamo se da će Džanan Musa i sa košarkaškom reprezentacijom Bosne i Hercegovine ostvariti dobre rezultate. Sa njim, Jusufom Nurkićem, Lukom Garzom, Kenanom Kamenjašom, Amarom Gegićem, Sulejmanovićem i drugim momcima, vjerujemo da mogu donijeti radost našim navijačima. Ako nastavi da radi, i ako ostane bistre glave, naš dječak sa Une uzet će još mnoge medalje. Krajina je to ona tvrda, poštena i koja se ni pred kim nije saginjala. Svaka čast za našega šampiona i ličnost godine – Džanan Musa, naš a svjetski!