HEFTIČNJAK - Kad nam Jose Mourinho dođe u Cazin na sajam

murinjo
U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

 

https://www.cazin.net/vijesti/cudesni-genije-iz-cazina-koji-je-zadivio-i-veli

U moru loših vijesti, stalnog bombardiranja vijestima o koroni, izborima, kriminalu, korupciji, ekonomskom padu, kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest da legendarni Jose Mourinho uskoro može doći u našu čaršiju. Naime, u specijalnoj videoporuci iz Londona ova trenerska legenda iz Londona pozdravlja našeg sugrađanina Adnana Osmančevića. Mourinho kako kaže ne može ni sam da zamisli da u Bosni i Hercegovini, u Cazinu ima mladić koji ga toliko prati i da je njegov veliki fan. Mourinho se nada da će i lično vidjeti Adnana i da će doći u naš grad. Za naš portal je i Adnan objasnio kako je došlo do ove komunikacije sa Mourinhom, te da je bio veoma iznenađen kada mi je stigla videoporuka na Whatsapp i veoma ponosan da je takvu poruku dobio od takvog trenera kao i pozdrave za naš mali Cazin iz velikog Londona. Ova na oko bezazlena priča, može imati sjajne efekte za naš grad. I zato, čim prođe korona, pozvati Mourinha, da dođe u Cazin na sajam, kako kaže naša popularna pjesma. Bujrum, Jose!

 

https://www.cazin.net/vijesti/korona-bjesni-evropa-se-zatvara-svijet-u-kriticnom-trenutku

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je u subotu oboren novi svjetski rekord kad je riječ o broju zaraženih koronavirusom, treći dan zaredom. Po svjetskim statistikama WHO-a, u subotu je potvrđeno 465.319 zaraženih. No ti podaci ne daju pravu sliku pandemije jer na njih utječe broj testova koji se provodi. Sjeverna hemisfera nalazi se u "kritičnom trenutku" pandemije, a prevelik broj zemalja ima eksponencijalni rast. Smatra se da će sljedeći mjeseci biti teški. Vlade zapadnih zemlja uvode strožije mjere, neke od njih i djelomični karantin ne bi li se suzbilo širenje virusa, uključujući zatvaranje svih barova i restorana u zemlji. Negativne rekorde, pored Bosne i Hercegovine i zemalja u susjedstvu, obaraju Danska, Nizozemska, Češka, Slovačka, Španija, Francuska.... Pandemij bjesni Evropom, a tek je oktobar. Čuvajte se, nosite maske, perite ruke i čuvajte distancu.

 

https://www.cazin.net/vijesti/nezavisni-blok-zbog-sigurnosti-otkazuje-sva-okupljanja-pozivaju-i-druge-da-ucine-isto

Dok korona hara, stranke nastavljaju sa svojim kampanjama, a neke su to pretvorile i u korona skupove, poput SDA što je uradila u Gradačcu i Srebreniku. Potom je i kandidat SDA Nedžad Ajnadžić napravio besplatni grupni prevoz penzionera žičarom do Trebevića, ugrozivši vrlo osjetljivu populaciju. Narod i pravda je imala korona sjedaljku u Tarčinu, ali ima stranaka koje su odgovorno pozvale svoje članstvo da ne prave velika stranačka okupljanja. Tako je Fuad Kasumović pozvao svoje članstvo, SDP, te i Nezavisni blok. Predsjednik NB-a Senad Šepić kaže kako smatraju da brojni politički subjekti ne poštuju propisane mjere, te kako ih dodatno "brutalno krše". "Svjedoci smo kako već imamo slučajeve zaraze proistekle iz predizbornih skupova. Takve stranke i kandidati pokazuju da im ni ljudski životi nisu preči od ostanka na vlasti. Za svoje ponašanje moraju i krivično odgovarati a već za dvadeset dana narod ima priliku da ih natjera da snose političku odgovornost", kaže Šepić.

 

https://www.cazin.net/vijesti/je-li-ministar-obrazovanja

Šokantno svjedočanstvo o jednom javnom konkursu na društvenoj mreži Facebook je podijelila jedna Bišćanka. Naime, prije nekoliko dana objavljeni su rezultati konkrusa za odgajateljicu u Bihaću. Na konkursu je najbolje rangirana upravo Maja Omerdić. Ona je osvojila 100 posto bodova. Naravno, odmah to bode u oči, naročito zato što je Maja supruga ministra obrazovanja Unsko-sanskog kantona Damira Omerdića, iz stranke POMAK. “Čestitke ministru obrazovanja i njegovoj ženi na osvojenih 100%. Veliki je uspjeh pobijediti u onakvoj konkurenciji. Svi znamo da ce ona biti vrhunski odgajatelj, žena, majka, kralj i kraljica. Zaista sam ponosna na uspjeh svojih sugrađana”, navela je ova Bišćanka. Ovu zemlju su stvarali najbolji, ali je vode najgori.

 

https://www.cazin.net/vijesti/ko-je-uhapseni-almir-cehajic-batko-humanist-nadrealist-humorist-radijski-voditelj

I čuveni Batko završio u muriji, Naime, pripadnici SIPA-e uhapsili su u Sarajevu Almira Čehajića Batka, sarajevskog voditelja i humanistu. On je priveden navodno zbog finansijskih malverzacija. Ova vijest kao ekspolozija je odjeknula u bh. javnosti, koja u nevjerici prati današnju vijest. To ne treba da čudi, ako se uzme u obzir da je Almir Čehajić Batko već decenijama na javnoj sceni u BiH i da spada u jednu od popularnijih domaćih javnih ličnosti. Batko je po zanimanju stomatolog i tim poslom se čak aktivno i bavio, ali je javnosti postao poznat kao televizijski, radijski voditelj i filmski glumac. Poslije je kao autor pokrenuto najpoznatija kulturno-zabavnu radio emisiju Udri muški u kojoj se slušaoci ohrabruju da novac doniraju za pomoć oboljelim kojima prikupljaju sredstva za liječenja. Ova emisija usko je vezana za NVO OTVORENA MREŽA, koju je Čehajić kao osnivač i predsjednik upravo i pokrenuo u cilju pomoći oboljelim, a emisija mu je poslužila kao odlično sredstvo za promociju. Otvorena mreža je postala zatvorena mreža, a i ovo hapšenje ukazuje na sve slabosti sistema u kojem humanitarci moraju brinuti o bolesnima umjesto države.

 

https://www.cazin.net/vijesti/objavljen-snimak-migrant-u-tuzli-udario-staricu

Ove je srijede u naselju Sjenjak u Tuzli zabilježen incident u kojem je učestvovao migrant, kako se nezvanično doznaje, porijeklom iz Alžira.

Naime, on je fizički povrijedio ženu inicijala F.A. (1955,) iz Tuzle nakon čega je prevezena u UKC Tuzla gdje joj je pružena pomoć. Odmah nakon incidenta uslijedila je intervencija službenika PS Istok – PU Tuzla koji su lišili slobode nasilnika i o svemu obavijestili dežurnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona. "Nakon lišavanja slobode i migrant se također žalio na bolove zbog navodno tuča u kojima je učestvovao od ranije pa je i on upućen u UKC Tuzla na ljekarski pregled. Sve daljnje mjere i radnje u vezi ovog slučaja poduzet će OKP PU Tuzla u saradnji sa dežurnim tužiocem", kazala je glasnogovirnica Uprave policije MUP-a TK Amra Kapidžić.