Ko je uhapšeni Almir Čehajić Batko: Humanist, nadrealist, humorist, radijski voditelj, stomatolog

batko
Almir Čehajić Batko već decenijama na javnoj sceni u BiH i da spada u jednu od popularnijih javnih ličnosti

 

Pripadnici SIPA-e danas su uhapsili u Sarajevu Almira Čehajića Batka, sarajevskog voditelja i humanistu. On je priveden navodno zbog finansijskih malverzacija. Uhapšen je po naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ova vijest kao ekspolozija je odjeknula u bh. javnosti, koja u nevjerici prati današnju vijest. To ne treba da čudi, ako se uzme u obzir da je Almir Čehajić Batko već decenijama na javnoj sceni u BiH i da spada u jednu od popularnijih domaćih javnih ličnosti.

Almir Čehajić poznat pod nadimkom Batko rođen je 27.09.1962.g u Sarajevu. Iako je po zanimanju stomatolog i tim poslom se čak aktivno i bavio, javnosti je postao poznat kao televizijski, radijski voditelj i filmski glumac. Jedan od njegovih prvih angažmana bio je u ratnim izdanjima Top liste nadrealista, koji su bili još jedan od simbola otpora Sarajeva agresiji i ratnom barbarstvu koje su na glavni grad BiH sručile Miloševićeve i Karadžićeve ratne falange. 

Poslije rata nastavio je uporedo raditi kao zubar i komičar, a njegovo najpoznatije djelo u tom pogledu bila je humoristička serija "Sex i selo".

Poslije je kao autor pokrenuto najpoznatija kulturno-zabavnu radio emisiju Udri muški u kojoj se slušaoci ohrabruju da novac doniraju za pomoć oboljelim kojima prikupljaju sredstva za liječenja. Ova emisija usko je vezana za NVO OTVORENA MREŽA ( OM ), koju je Čehajić kao osnivač i predsjednik upravo i pokrenuo u cilju pomoći oboljelim, a emisija mu je poslužila kao odlično sredstvo za promociju.

Na ideju da pokrene radio program pod nazivom "Udri muški" došao je nakon što mu je preminula kćerka. Odlučio je pokrenuti radio emisiju "Udri muški" kako bi pomogao drugim ljudima u sličnoj situaciji. Nakon prve radio emisije 1999. godine pa do danas, pomoċu ove radio emisije finansirao je pružanje medicinske i finansijske pomoći za više od 8.000 ljudi. Almir Ċehajic je 2010. godine dobio Humanitarnu nagradu od Medjunarodne lige humanista kao priznanje za njegove napore

Kao glumac, pojavio se u televizijskim serijama Lud, zbunjen, normalan i u filmu Pjera Žalice pod nazivom Gori vatra.