HEFTIČNJAK: Krajina se više poštuje u Ljubljani nego u Sarajevu

U našoj rubrici – HEFTIČNJAK –analiziramo i komentiramo sedmicu iza nas.

Bila je ovo sedmica našeg šampiona Amela Tuke. Bilo je i mandarina na svim regionalnim portalima, a još jedna tragična priča, nažalost, imala je filmski zaplet. Sve se mijenja, osim ''stare dobre'' SDA. Njen predsjednik Bakir Izetbegović odlučio je da ponovo ponizi Krajinu i Krajišnike pa je jučer na konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora izabrano i novo Predsjedništvo SDA. I Izetbegović je sastavio listu od 8 imena. Na nju je stavio SEDAM kandidata iz Sarajeva i JEDNOG iz TK. Ovim je prijedlozima samo potvrdio raniju tezu i profil svoje politike kad je izjavio da „općina Centar Sarajevo vrijedi više od deset drugih.“ Cazin, kao jedan od gradova koji je najviše glasova dao za SDA nema niti jednog kandidata u centralnim organima SDA, a cijela Krajina od ukupno 31 člana Predsjedništva SDA ima samo jedno mjesto, i to Šemsudina Dedića iz Bihaća.

Krajišnici se moraju okrenuti svojim ljudima i strankama koje žele drugačiji odnos prema ovom dijelu Bosne i Hercegovine, prvenstveno Nezavisnom bloku Senada Šepića i ASDA Nermina Ogreševića. Bolje u SDA od Krajišnika nisu prošle ni žene, niti mladi iako je je Izetbegović junior najavljivao. Ipak, najbolji komentar na ove SDA-ove izdaje dao je jedan Krajišnik na našoj FB stranici: „Krajina se više poštuje u Ljubljani nego u Sarajevu“.

Bakir izabrao Predsjedništvo SDA - potpuni fijasko i marginalizacija Krajine

Za razliku od SDA, Amel Tuka je zablistao na Svjetskom prvenstvu u atletici u Dohi, gdje je u utrci na 800 m osvojio srebrenu medalju. Svakako, najveći uspjeh naše atletike svih vremena. Tuka je spektakularno dočekan u rodnom Kaknju, te pred nekoliko hiljada građana na Kamberovića polju u Zenici.

- Ostanite ponosni, ne zaboravite svoju vjeru, porijeklo i tradiciju – rekao je Tuka u emotivnom govoru. Naravno, odmah su mu se na leđa navalili kojekakve političke kaknje želeći uspjeh pripisati strukturama vlasti, što je apsolutno neistinito. Ovaj uspjeh Amela Tuke je incident u našem sportu i sva sreća da naš šampion ima trenera iz Italije i da tamo i trenira. Međutim, šta je sa drugim sportistima koji su također talentirani ali im država i vlasti ne omogućuju ni najminimalnije uslove za treniranje?! Kaknje su uništile ovo društvo a ukupna nezdrava atmosfera u našem sportu samo su posljedica nestručnih kaknja i njihovih mentora oličenih u nacional-etničkim strankama u Bosni i Hercegovini.  

Amel Tuka u suzama: Ostanite ponosni, ne zaboravite svoju vjeru, porijeklo i tradiciju

U Mostaru, opet, nažalost ubistvo i to kao iz filma. U ugostiteljskom objektu – motelu “Vila Ivanković” na Buni pored Mostara ubijen je vlasnik Nino Ivanković. Oosumnjičena za ovo ubistvo je Sunita Hindić-Bošnjaković, koja je nakon ubistva, kako tvrde mediji, skočila sa trećeg sprata u Bunu i polomila obje noge. Ona je, nakon bijega, policiji se predala u Turbetu kod Travnika, te je predata u nadležnost Tužilaštva u Mostaru. Njeno dovođenje iz Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona pred zgradu Kantonalnog tužilaštva bilo je neuobičajeno s obzirom na to da je iz policijskog vozila, zbog lomova kostiju oba stopala, iznesena u invalidskim kolicima, dok je lice prekrila narandžastom maramom.

Bježeći od policije, Sunita je skočila s trećeg sprata u Bunu i polomila obje noge

Iz Rima je stigla tužna vijest. Na utakmici protiv Kaljarija kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko slomio je jagodičnu kost, te će morati uraditi operativni zahvat. Prema svemu sudeći, Edin neće biti na raspolaganju Robertu Prosinečkom za mečeve protiv Finske i Grčke. Teška situacija za naš tim je bio i prije povrede Edina Džeke, jer postoje minimalne šanse da prestignemo Finsku na drugoj poziciji koja vodi na Evropsko prvenstvo, a bez Edina i Harisa Duljevića ta misija postaje – nemoguća.   

Loše vijesti iz Rima: Kakva je povreda Edina Džeke?

Regija je ove sedmice poludjela za mandarinama. I to ne bilo kojim. Nego onim sa štanda Kristine Penave. Na njenom standu na Podsusedskom mostu, koji spaja Zagreb i Bestovje, izrazita je gužva. Kupci su raznoliki i imaju doslovno od 18 do 88 godina. I svi su zadovoljni. Na pitanje ima li kemikalija, Kristina spremno odgovara da je voće nešpricano te da ga mogu jesti svi. Nema boljeg od nešpricanog, zar ne?!

Samo prirodno i neprskano: Kod Kristine su fine mandarine