HEFTIČNJAK: Poruka Amerike: Milorade, ako Evropa neće da te zaustavi, mi ćemo!

Milorad
U našoj rubrici – HEFTIČNJAK –analiziramo i komentiramo sedmicu iza nas.

Matthew Palmer: Dodikovi stavovi su antidejtonski, ilegalni, neustavni i opasni

Milorad Dodik je jedan veliki švercer. Problem je što već više od decenije švercuje sa životima i budućnosti građana ove zemlje. I dok Evropa šuti i uglavnom blefira, na Dodikov pokušaj tihog državnog udara, reagirao je ko treba. Najprije je Mileta naribao ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Nelson, a potom i specijlani izaslanik za Balkan Matthew Palmer. I ako se sažme američki odgovor, on glasi: ''Milorade, dalje ruke od BiH! Ako Evropa neće, Amerika će te zaustaviti!'' I odmah je Mile Dodik reterirao. Kod Senada Hadžifejzovića pričao je neku drugu priču, ali šteta koju Dodik godinama čini Bosni i Hercegovini je već tako velika da ga se s pravom može proglasiti štetočinom decenije u našoj zemlji. ''Gospodin Dodik se i ranije ponašao na način koji je nedosljedan i nespojiv s Dejtonskim sporazumom i on je zbog toga bio predmet američkih sankcija. Svako ko se pridruži antidejtonskim stavovima, riskira da se pokrene takav odgovor Sjedinjenih Američkih Država'', izjavio je Palmer i time dao jasnu poruku da će svi koji budu radili na blokadi države BiH, biti na američkoj listi za politički odstrel.

NB: Država BiH mora sankcionisati organizatore promocije filma o Draži Mihailoviću

Jedan od tih političkih junoša koji slijepo slijedi Milorada Dodika i čiji je priljepak u vlasti – Nenad Stevandić nakon sumnjive ratne prošlosti, žrvama agresije i genocida u BiH ne da mira. Naime, u organizaciji Stevandićeve stranke Ujedinjena Srpska, u Pozorištu Prijedor održana je promocija filma o Draži Mahailoviću! Na promociji filma o ratnom zločincu i četničkom vođi okupilo se, kako su se "pohvalili" iz ove stranke, više od 350 posjetilaca. Mnogi od njih bili su u četničkim uniformama, noseći fotografije Mihailovića, ali i još jednog ratnog zločinca – Ratka Mladića! Reagovale su stranke i organizacije. "Ovaj Nenad Stevandić, državni zastupnik, i koalicioni saradnik Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, organizator promocije ovog sramnog pamfleta, politička je kreatura koja može egzistirati samo u živom blatu etničkih podjela i korupcije, a što je mantra vladajuće koalicije, čiji je Stevandić priljepak", izjavio je dr. Edib Smolo, generalni sekretar Nezavisnog bloka.

Đukanović, ekskluzivno: Ne dolazim u Sarajevo, dolazim u Srebrenicu! Cijepanje BiH vraća nas u rat!

Milo Đukanović je zvao Milorada Dodika telefonom i saopštio mu da će poslanicima SNSD, kao i njemu biti zabranjen ulazak u Crnu Goru, ukoliko podrže Deklaraciju o pravima Srba u Crnoj Gori u Narodnoj skupštini RS. Na ovaj način se još jednom pokazalo da je Dodikova tobožnja ratobornost traje do onog trenutka dok se na pokaže izvjesnim da će takvom politikom izgubiti lične interese. Osim toga, predsjednik Crne Gore saopštio je da dolazi u Srebrenicu, na dženazu žrtvama genocida. "Srbija nema hrabrost i nisu spremni da kažu da je bio genocid. Treba da kažu da je to bila greška koja se nikada više neće ponoviti i da zaustave velikosrpski projekat!", poručio je Đukanović.

Dženaza ubijenom iz Studentskog doma- rijeke ljudi u Hrasnici (VIDEO/ FOTO)

Velika tragedija u Sarajevu. U Studentskom dom u Nedžarićima ubijen je Almir Škrijelj. Almir je još od studentskih dana bio vezan za studentski domu i poznavao je veliki broj Krajišnika za kojima je zajedno studirao i bio prijatelj. Svi koji su ga poznavali cijenili su ga kao kolegu i nekoga ko je posebno sa Krajišnicima imao dobar odnos. Nažalost, Almira je ubio kolega iz Studentskog centra, Sead Tahirović a iza njega ostala je supruga sa djecom te mnogobrojna familija i prijatelji. Rahmet duši našem Almiru, neka mu se dragi Allah smiluje a porodici sabur. Njegova djeca i supruga svakako zaslužuju svu potrebnu podršku.

Koronavirus se širi Italijom, otkazan karneval u Veneciji, blokirani gradovi

Koronavirus ubija i u Evropi! Prvo je Francuska potvrdila prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Evropi nakon smrti kineskog turiste, a onda je u Italiji buknula prava panika. Za nekoliko dnaa broj osoba zaraženih koronavirusom u Italiji je porastao na 132, a umrlo je čak troje oboljelih. Talijanske vlasti objavile su kako poduzimaju drastične mjere kako bi ograničile širenje virusa, a među njima je i otkazivanje venecijanskog karnevala koji je trebao završiti u utorak i koji je i u nedjelju privukao brojne posjetitelje na venecijanske ulice i trgove. Predsjednik regije Veneto Luca Zaia u nedjelju je novinarima kazao kako se "moraju provesti drastične mjere" koje će biti na snazi do 1. marta, a koje obuhvaćaju i zabranu svih javnih i privatnih događaja te zatvaranje škola i muzeja. Posebno su pogođene pokrajine Veneto, Lombardija i Pijemont. Većina utakmica italijanske Seriae A također su otkazane! Koronavirus blizu je naših granica!

BiH u dramatičnom meču pobijedila Latviju u Rigi

Pobjeda košarkaša BiH protiv Latvije najbolja je sportska vijest ove sedmice. Bilo je dramatično u Rigi. Iako smo većinu meča gubili od domaćeg sastava, momci selektora Vedrana Bosnića pokazali su karakter i pobjednički duh. Petnaestak sekundi prije kraja, presudni koš za naš tim dao je Vrabac, ali sjajni su bili Atić, Stipanović i svi drugi u našoj reprezentaciji. Bravo, momci! Tako se igra za BiH! Sljedeći protivnik je Grčka koju dočekujemo u tuzlanskom Mejdanu. Grci jesu velika reprezentacija i favoriti, ali uz hrabrost i duh naših košarkaša, te neizostavnu podršku sa tribina, vjerujemo da ćemo se opet radovati.

Ubedljiva pobeda Bernija Sandersa u Nevadi

U SAD traju međustranački izbori u Demokratskoj stranci za izbor protivnika Donalda Trumpa, u trci za narednog američkog predsjednika. Senator Bernie Sanders ubjedljivo je pobijedio u Nevadi, čime je učvrstio svoju poziciju. Iza njega ostao je kandidat Joe Biden, a daleko iza njih su Pete Buttigieg i Elizabeth Warren. Sanders, 78-godišnji senator iz Vermonta koji sebe opisuje kao demokratskog socijalistu, dobio je podršku svojih lojalnih glasača i velike latinoameričke zajednice u Nevadi. “Okupljamo naše ljude. U Nevadi smo okupili višegeneracijsku koaliciju koja neće samo pobijediti u Nevadi, već i u cijeloj zemlji”, rekao je Sanders.