HEFTIČNJAK: Povratak Zmajeva!

U našoj rubrici – HEFTIČNJAK –analiziramo i komentiramo sedmicu iza nas.

Prvo su nas sve razočarali u Armeniji. Onda je Italija ostala Italija i dobila Fince u Helsinkiju. Selektor Prosinečki podnio ostavku, pa je povukao, jer, realno, u ovom momentu teško da možemo imati boljeg. Tako da se otvorila mogućnost da se pobjedom protiv Finske na domaćem terenu vratimo u igru za direktan odlazak na Evropsko prvenstvo. Džeko se povrijedio. Bilo je dosta sumnje, ali na samom dolasku na stadion Bilino polje u zraku se osjetila pozitivna atmosfera. Osjetilo da će to biti dobra noć, što bi rekla Severina. Prosinečki izmjenio četiri igrača, a nakon što se povrijedio Višća, u igru je ušao naš heroj Izet H. Nošen publikom Izet je ''pljunuo'' loptu u rašlje finskog gola i Bilino polje je bilo u delirijumu. Pogađali su dalje maestralni kapiten Pjanić dva puta (drugi gol je magičan, tako da je arapski komentator na nekoj televiziji Allaha Milosnoga spomenuo više puta...) i sjani Armin Hodžić. To je bila rapsodija u Zenici. 4:1, čime smo osigurali bolju poziciju od Finaca ukoliko na kraju budemo imali isti broj bodova (što nije isključeno). Odletjeli su Zmajevi u Atinu i tamo moraju ostati pravi, jer samo tako nećemo proliti mlijeko koje smo namuzli u Zenici. Naprijed Zmajevi!

Izet Hajrović: Odigrali smo fantastično kao ekipa, to vole vidjeti navijači

Zmajevi su nas obradovali. Ali osim uspjeha sportista, sve ostale vijesti nisu ni sive nego nažalost – crne! U Hercegovini je ubijena djevojka Lana Bijedić, o čemu se još ništa ne zna. U Sarajevu je, također, ubijena mlada pjevačica. Prošla je i godina dana otkako su ubijena dva sarajevska policajca, a ubicama ni traga. Niko ne zna kada će se riješiti slučajevi Dragičević i Memić. U Zenici je otac ubio sina iz lovačke puške. Nezapamćena porodična tragedija dogodila se u tuzlanskom naselju Paša Bunar. Pod nerazjašnjenim okolnostima Hajrudin Zahirović je nožem nasrnuo na suprugu Dženitu, kojoj je zadao nekoliko smrtonosnih povreda, a potom je aktivirao bombu i oduzeo sebi život. Svjedočimo crnim sedmicama i ova protekla je jedna od crnjih. Očito da sistem ne funkcioniše, a porodični i društveni problemi isplivavaju kao posljedica narušenog sistema vrijednosti, nikakvog preventivnog djelovanja i potpunog zakazivanja institucija sistema. Promjene moraju doći!

Hajrudin zaklao suprugu i legao na bombu, Edin istrčao ispred zgrade i vikao: "Spasite mi brata" (FOTO+VIDEO)

Promjena nema na čelu Islamske zajednica u Bosni i Hercegovini. Za reisu-l-ulemu ponovo je izabran Husein ef. Kavazović. U konkurenciji sa Muamerom ef. Zukorlićem, bivšim sandžačkim muftijom i jednom verzijom celebrity hodže, naravno da je Kavazović bolje rješenje. Međutim, pred starim-novim reisom puno je izazova. Prije svega, on mora učiniti sve i raditi na tome da se sklone političke pandže sa Islamske zajednice. Koegzistencija IZ-a i SDA (valja podsjetiti da je na čelu Sabora IZ-a SDA-ov delegat u Parlamentu BiH Safet Softić, veliki broj delegata u Saboru je politički aktivna – uglavnom u SDA) vidimo svi ne donosi ništa dobro našem narodu i sve nas više odlazi iz zemlje. Narušeni sistem vrijednosti, kriminal i korupcija se predstavlja kao ''poslovanje'' i ''snalaženje'', masovno napuštanje Bosne i Hercegovine, sve su stvari koje trebaju upaliti alarme i u IZ-u. Ako muslimanima žele dobro, treba nam zaokret, a ne držati status quo u kojem dobro prolaze hodže i političari, a narod nagrabusi. To se mora mijenjati. I to mora biti prioritet reisu Kavazoviću i Rijasetu.

Dr. Husein ef. Kavazović po drugi put reisu-l-ulema IZ u BiH

Još jedan šamar civliziranom svijetu opalio je Švedski komitet za dodjelu Noboelove nagrade. Naime, javni zagovornik politike Slobodana Miloševića, negator genocida u Srebrenici i deklarisani mrzitelj bosanskih muslimana, austrijski književnik Peter Hadske dobio je Nobelovu nagradu za knjiženost. Otvorile su se debate i sav civilizirani i demkratski svijet negoduje, jer se ne mogu nagrađivati oni koji podržavaju ratni zločin i negiraju genocid, samim tim i međunarodne presude, gazeći osnovne civilizacijske i demokratske postulate. Nobelova nagrada nije obična nagrada i ona ima opći javni uticaj i takvim okolnostima jednostavno je nemoguće odvojiti nečiji rad, pisanje u Handkeovom slučaju, od javnog djelovanja – odnosno podrške notornim fašistima. ''Ovim sramnim činom jasno da će najviše izgubiti Nobelov komitet na kredibilnosti i to bi morao povući, a svi nosioci ove nagrade trebali bi takodjer javno osuditi nagradu za Handkea. Nobel je ovim izgubio smisao. Jer onaj ko podržava Miloševića, njegovo djelo i ostavštinu, ne zaslužuje ništa osim prezira.”- izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Šepić: Nagrada za Handkea je najveći poraz za Nobelov komitet i to moraju povući

Što bi rekao legendarni Srećko Šojić ni na svjetskoj sceni ''ne cveta cveće ni u naše preduzeće''. Naime, sukob u Siriji ne jenjava, a posljednja intervencija Turske vojske na teritoriji Sirije je izazvla veliku buru. Zapadni svijet negoduje, a američki predsjednik Donald Trump saopštio je da zajedno sa Kongresom, uključujući predstavnike Demokratske stranke, radi na uvođenju "snažnih sankcija Turskoj". Kurdsko pitanje je neriješeno, a sve velike svjetska sile umjesto da pomognu Siriji rade na promociji i zaštiti sopstvenih interesa. Nažalost, rat se i dalje vodi, ljudi bježe, a kraj sukoba i rješenje situacija na Bliskom istoku čini se nikada daljim. Nema solidarnosti. Samo interesi. Ali takav sebični svijet će na kraju sam sebe pojesti.

Trump: Radimo na uvođenju "snažnih sankcija Turskoj"