HEFTIČNJAK: Prođoše parade, a ode i Prosinečki

U našoj rubrici – HEFTIČNJAK –analiziramo i komentiramo sedmicu iza nas.

Ovo je sedmica u kojoj je fudbalska reprezentacija BiH rekla zbogom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Sramotan poraz protiv Armenije pljuska je svim srčanim navijačima reprezenatcije, a odnos prema državnom grbu pojedinih igrača nešto je što je nedopustivo. Selektor Robert Prosinečki je, opet, najodgovorniji i kao gospodin je odmah dao ostavku. Ostao je veliki, kakav je bio i igrač. No, šta je sa čelnicima Nogometnog saveza BiH, imaju li onu ikakvu odgovornost? Nova krv i energija moraju doći i u Savez i u reprezentaciju. Ponovno vađenje kroz baraž kroz Ligu naciju kao da predstavlja stalni usud. Kapiten Edin Džeko je lider i rođeni pobjednik, neko ko je ispisao historiju bh. fudbala i on se po svaku cijenu mora zadržati u reprezentaciji kako bi pomogao novim igračima poput Gojaka i Duljevića. Bosna i Hercegovina ima potencijala ali moramo taj potencijal iskoristiti a ne da razni menadžeri i mešetari putem Saveza i reprezentacije gledaju kako će prodati nekog od igrača. Ta praksa mora prestati, a ozbiljnim pristupom (sa novim ljudima u rukovodstvu Saveza) i sa novim selektorom – rezultat neće izostati.

Gol za potvrdu sramote: Lončar autogolom dokrajčio sve nade našeg tima (VIDEO)

Sarajevo je u nedjelju postalo posljednji evropski glavni grad u kojem se po prvi put održava povorka ponosa. Oko hiljadu građana je podržalo 1. povorku ponosa u glavnom gradu BiH. Čak 1.200 policajaca i privatnih osiguravajućih agencija su osiguravali šetnju od Vječne vatre do Trga Bosne i Hercegovine, a najbolja vijest je da nije bilo ama baš nikakvih incidenata. Povorku su podržale i brojne poznate ličnosti, posebno međunarodni predstavnici. Prije Povorke ponosa u Sarajevu, održani su i protesti građana kao odgovor na ponosa. Nekoliko stotina građana okupilo se na Mehremića trgu s transparentima, a tokom šetnje do Alipašine džamije uzvikivali su: "Tekbir, Allahu ekber!" i naglašavali koliko se održavanje parade ponosa kosi sa vjerskim, islamskim načelima. A dan prije toga više stotina osoba okupilo se na mirnoj šetnji, također, od Vječne vatre do zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pod sloganom "Dan tradicionalne porodice" u organizaciji Udruženja "Svjetlo". I tako prođoše parade i može se reći da se Sarajevo pokazalo kao otvoren grad, pun toleracije i razumijevanja za razne grupe i pojedince.

Počela prva Povorka ponosa u Sarajevu!

U svom našem neredu i nejedinstvu, jedna akcija je nas ujedinjuje i hvale je vrijedna. Naime, više stotina građana širom podržalo akciju koju provodi Nezavisni blok i potpisalo peticiju ''Trgovska mora reci – NE MOŽE''. Akciju je inicirao predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić i on koordinira aktivnosti na pripremi velikog protesnog skupa koji će se održati u petak, 13. septembara 2019, u Novom Gradu – Bosanskom Novom. ''Sve institucije sistema u oba entiteta i nivoa države, sve političke stranke, predstavnici međunarodnih institucija i organizacija moraju pokazati više volje i energije da spriječimo izgradnju odlagališta radioktivnog nuklearnog otpada na granici Bosne i Hercegovine'' poručuju organizatori. Ovo je akciju koju svakako treba podržati.

Cazin.net saznaje: Veliko okupljanje građana protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada

Ljeto je na izmaku, te se sumiraju rezultati turističke sezone. Naša zemlja bilježi stalni porast dolazaka turista, te su tako u Bosni i Hercegovini u julu 2019. turisti ostvarili 193.043 posjete, što je više za 7,8 posto u odnosu na juni 2019. i za 12,2 posto više u odnosu na juli 2018. godine. Turisti su u julu ove godine ostvarili 423.119 noćenja, što je više za 21 posto u odnosu na juni 2019. i za 8,6 posto više u odnosu na juli 2018. godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista bilo je 22,1 posto dok je 77,9 posto bilo učešće stranih turista. U strukturi noćenja stranih turista u julu 2019. najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Saudijske Arabije (18,1 posto), Ujedinjenih Arapskih Emirata (osam posto), Poljske (6,7 posto), Turske (5,3 posto), Srbije i Hrvatske sa po (4,3 posto), Njemačke i Kine sa po (3,4 posto) i Slovenije (3,3 posto) što je ukupno 56,8 posto. Turistima je u julu 2019. u Bosni i Hercegovini bilo na raspolaganju 20.808 apartmana i mjesta za kampiranje što je za 1,9 posto više u odnosu na juni 2018. i 44.823 raspoloživa kreveta što je više za tri posto u odnosu na isti mjesec 2018. godine.

Skoro 200 hiljada turista posjetilo BiH u Julu, najčešći gosti iz Saudijske Arabije, a Kuvajćani najduže ostaju

Glavna svjetska vijest i dalje je Brexit. Britanski zastupnici pripremaju pravne korake u slučaju da premijer Boris Johnson ne postupi prema zakonu koji ga obavezuje da zatraži novu odgodu Brexita, prenosi BBC. Gornji dom parlamenta u petak je usvojio opozicioni zakon koji prisiljava Johnsona da od Evropske unije zatraži odgodu izlaska Velike Britanije iz Unije kako bi se izbjegao Brexit bez sporazuma 31. oktobra. Kraljica Elizabeta trebala bi ga potpisati u ponedjeljak.
Vlada nije komentirala BBC-jev članak u kojem piše da su zastupnici, uključujući konzervativce, izbačene ove sedmice iz vladajuće stranke, okupili pravni tim i, bude li potrebe, spremni su ići pred sud kako bi se zakon proveo. Daily Telegraph prenosi da je premijer spreman suprotstaviti se nalogu parlamenta da zatraži odgodu Brexita ako ne uspije ispregovarati novi sporazum s Briselom. List navodi kako je Johnson rekao da ga zakon samo "teoretski obavezuje". Niko ne zna na šta će to sve izaći…