HEFTIČNJAK: Sedmica nesporazuma

4. – 11. august 2019. godine. Dobrodošli u novu rubriku na našem web-portalu – HEFTIČNJAK – u kojoj ćemo analizirati i komentirati sedmicu iza nas.

Bila je ovo sedmica nesporazuma. Sedmica u kojoj se često guglalo šta je to ANP (Annual National Programme) i u kojoj su Bakir, Mile u Dragan potpisali jedan te isti dokument, a onda ga tumačili kao da se radi o kruškama, jabukama i hurmama. Dakako, koplja se lome o budućnosti Bosne i Hercegovine u NATO-u. Mile kaže NE, Bakir ''reuducirano'' DA, a Dragan nešto mumlja sebi u bradu da i on sam sebe ne razumije. Ovo je samo nastavak razvlačenja pameti građanima ove zemlje i dokaz da tzv. politički lideri sve procese i resurse podređuju njima samima. Nažalost, kum ovom događaju bio je EU ambasador u našoj zemlji Lars-Gunnar Wigemark, a čim je on tu – odamh se trebamo zabrinuti (sjetimo se akciza i kolača). Wigemark odlazi i neka mu je daleko kuća od naše. Očigledno da NATO mora ostati prioritet broj 1 Bosne i Hercegovine i podrška američke administracije nam je vitalno važna. Od toga se ne smije odustati.

Zanimljivo je i to da niko od Željka Komšića, člana Predsjedništva i člana najavljene vladajuće koalicije nije tražio stav po pitanju tačke sporazuma kojom se osigurava ''legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda'' i znači li to da Komšić prihvata tezu Dragana Čovića da on nije legitimno izabran u Predsjedništvo BiH? Jedino Fahrudin Radončić šuti i čeka još jedan komad vlasti. Nema sumnje da Vijeće ministara BiH neće biti formirano u roku predviđenom ovim sporazumom (mjesec dana) i da će građani Bosne i Hecegovine i dalje biti pod političkim jarmom etničkih lidera. Nesporazum koji je potpisan samo je potvrda našeg političkog blata iz kojeg sam izlaz sigurno ne mogu dati oni koji su nas i u njega uvalili. Izborni zakon koji bi Čoviću omogućio vječno upravljanje dijelom teritorija jednostavno ne smije biti dio nikakvog dogovora. To bi značilo i daljnju podjelu naše zemlje, koja je ionako već dobrano podijeljena.

Ovo je sedmica u kojoj se i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ''prala'' da nije izjavila da je Bosna i Hercegovina pod uticajem ''militantnog islama'', pa je na proslavi Oluje i pokušala pjevati, a njeno ''jaukanje'' postalo je viralni hit. Grabar Kitarović kad joj zatreba, krene sa pravdanjem onoga što je Hrvatska radila tokom devedesetih i uglavnom se poziva na Oluju koja je oslobodila i Krajinu... Neka je jasno i Kolindi i svima drugima: mi smo se sami odbranili. I opstali. Prisjetili smo se i dana herojskog otpora i deblokade Cazinske Krajine 1995. godine, kada su se jedinice Petog korpusa nakon višegodišnjih borbi sa Vojskom RS-a, Vojskom Srpske Krajine, kao i sa vojskom autonomaša Fikreta Abdića, uspjele pobijediti u nemogućim uslovima. U tim augustovskim danima na bolji svijet je otišao najbolji od nas – rahmetli Izet Nanić. Fudbalski klub Sarajevo je igrao evropsku utakmicu protiv BATE Borisova u Zenici, a navijači su istakli natpis: ''O smrti bijedna, Naniću nisi ni do koljena''. Fudbalski klubovi iz BiH još uvijek su lak plijen evropskim ekipama i na međunarodnom planu, bez obzira na važan uspjeh Zrinjskog protiv Utrechta, predstoji nam dosta posla, posebno kada je u pitanju sportska infrastruktura i rad sa mladim kategorijama. Edin Džeko i dalje putuje iz Rima u Milan i ta sapunica nadajmo se uskoro će imati svoj sretan kraj – Inter Milan bi bio dobar klub za našeg Dijamanta i sigurno da Džeko ima još šta za reći.

Migranti i dalje ostaju velika tema, a posebno nehumano ponašanje policajaca Republike Hrvatske koji nelegalno ulaze i na teritorij Bosne i Hercegovine kako bi se obračunali sa migrantima. Ovo humano i humanitarno pitanje na najbolji mogući način pokazuje da Krajišnici nisu samo veliki ratnici kada treba nego i humani ljudi spremni pomoći ljudima u nevolji.  

Hadžu, godišnjem hodočašću i najvećem religijskom okupljanju u svijetu, u Saudijskoj Arabiji, prisustvuje više od dva miliona muslimana. Odvija se u vrijeme tenzija između zaljevskih zemalja kada se organizatori nastoje izboriti sa njegovom politizacijom. Obavljanje hadža je jedan od pet stubova islama za 1,8 milijardi muslimana širom svijeta, a sastoji se od niza vjerskih obreda koji se tokom pet dana provode u Mekki, najsvetijem islamskom gradu i njegovoj okolini. Blizu 2,5 miliona vjernika, većinom iz inostranstva, ove godine će obaviti hodočašće, objavili su lokalni mediji. Iz Bosne i Hercegovine ove godine je u kolijevku islama doputovalo 1.680 hadžija. Želimo im da hadž obave u najboljem redu i da se sretno vrate kući. Svim muslimanima – BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.