HEFTIČNJAK: SFF kao putokaz

U našoj rubrici – HEFTIČNJAK –analiziramo i komentiramo sedmicu iza nas, 11. – 18. august 2019. godine.

Iza nas je Kurban bajram, veliki muslimanski praznik koji ukazuje na potrebu vjere, bogobojaznosti, te zajedništva na zdravim i iskrenim temeljima i djelima, a ne onima zasnovanim na pohlepi, prevari i ličnom korištenju. Grupe hadžija iz Bosne i Hercegovine vraćaju se u domovinu nakon obavljanja pete islamske dužnosti hadža u Mekki i svi su dobrog zdravstvenog stanja. Za muslimane hadž predstavlja jedinstveno vjersko hodočašće kojim se iskazuje najveći stupanj pokornosti Bogu a Kurban bajram priliku za porodično okupljanje i vjeru da kao društvo možemo i moramo bolje. Od ovoga i onih koji nas vode u ovoj zemlji teško da može gore.

Prošlo je skoro deset mjeseci otkako su održani izbori u Bosni i Hercegovini i oni koji su sebe proglasili pobjednicima još ni blizu nisu formirali vlast na državnom i entitetskom nivou, kao i u nekim kantonima. Ti tzv. pobjednici koji su za izbore koristili javni novac a onaj ostatak koji im je trebao – ukrali – i dalje se međusobno optužuju ko je kriv za neuspostavljanje vlasti, a njihovi poltroni i vodonoše (stranačke budžetlije i uhljebi), svaki njihov potez pravdaju patriotizmom (svak na svoj način). Nema dogovora oko NATO puta Bosne i Hercegovine, a nažalost nema niti najmanjih zajdničkih sadržilaca po pitanju pokretanja ekonomije, zaustavljanja masovnog odlaska naših ljudi, izgradnje autoputeva i cesta, reforme obrazovnog i zdravstvenog sistema. Sadašnji politički lideri i njihovi poslušnici odavno su postali sami sebi svrha a neuspostava vlasti samo potvrđuje da je građanima isto – imali ili ne ovakvu vlast. Kad se Nadzorni odbor Aluminija (koje je bez sumnje instalirao HDZ Dragana Čovića) izvinjava Draganu Čoviću što je ''doživio neugodnosti'' nakon prestanka proizvodnje u ovoj komaniji, jasno je na kakvom smo blatnjavom dnu.

Da nije sve tako crno i blatnjavo, opet, potvrđuju pozitivne priče kojih ima u ovoj državi i koji nisu politika. Bh. gradovi, historijske i prirodne ljepote bilježe kontinuirani rast dolaska turista. U ovoj sedmici održava se i najveći kulturni događaj – Sarajevo film festival, koji iz godine u godinu okuplja kremu regionalne, evropske i svjetske kinematografije. SFF je festival koji treba biti putokaz zemlji koja je podijeljena i čije kvazi liderstvo nema nikakvu viziju niti strategiju za boljitak građana, nego isključivo njihov vlastiti. Vidjeti hiljade građana i gostiju u Sarajevu kako nasmješeni uživaju u filmu, kulturi i gostoprimstvu dokaz je da ova zemlja i dalje ima dušu i da može puno, puno bolje...

 

Nažalost, i dalje živimo u zemlji gdje se ne dopuštaju koncerti posvećeni Bajramu, kao u Čapljini, ili promocije knjige Martini Mlinarević, kao u Čitluku, ali se zato sa Markom Perkovićem Thompsonom u Širokom Brijegu pjeva ''Za dom spremni...'' (pozdrav za kojeg je u pravomoćnoj presudi koju je donio Visoki prekršajni sud u Hrvatskoj utvrdio da je kažnjiv). Ratni zločinci se i dalje veličaju kao nacionalni heroji, a obrazovne institucije, kao Studentski dom na Palama i dalje ima ime presuđenog ratnog zločinaca Radovana Karadžića. Zamislite da u Berlinu studentski dom nosi ime Adolfa Hitlera... Nemoguće, zato što tamo postoji vladavina prava i civilizacijske vrijednosti.

Američki predsjednik Donald Trump, s druge strane, nedavno je izrazio želju da kupi Grenland, najveći svjetski otok, koji je trenutno u posjedu Danske. Iako se na prvu čini besmislenim kupiti otok 80% čijeg teritorija pokriva led i na kojemu živi svega 60.000 ljudi, razlozi za to su više nego očiti. Grenland je vrlo bogat prirodnim resursima, uključujući željeznu rudu, olovo, cink, zlato, rijetke zemne metale, uranij i naftu, većina kojih je neiskorištena zbog ledenog pokrova nad 80% njegove površine. No, zbog globalnog zatopljenja led na Grenlandu topi se sve brže. Upravo su američki znanstvenici ove godine uočili dva najveća otapanja leda u povijesti Grenlanda, a spomenuta erozija ledenog pokrova bitno bi olakšala iskapanje resursa na otoku. Drugi bitan razlog je geopolitičke prirode jer SAD već ima uporište na otoku. Riječ je o zračnoj bazi Thule, smještenoj 1.207 km od arktičkog kruga, unutar koje je radarska postaja i koja čini dio američkog raketnog sistema. Treći važan razlog je činjenica da Trump želi ostavštinu po kojoj ga će se pamtiti, a kupnja Grenlanda je upravo to. Ipak, Vlada Grenlanda je odgovorila:

"Otvoreni smo za poslovnu suradnju, ali nismo na prodaju". 

Roma je rekla i Edin Džeko – nije na prodaju. Naime, u ovoj sedmici smo konačno dočekali kraj sage oko prelaska Edina Džeke u Inter. Prelaska neće biti. Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko je dogovorio novi trogodišnji ugovor s Romom koji traje do 30. juna 2022. godine. Bosanskohercegovački internacionalac pridružio se Romi u ljeto 2015. U četiri sezone s klubom postigao je 87 golova u 179 nastupa. Završio je najboljeg strijelca Serie A tokom sezone 2016-17. Svako želimo da Džeko ponovi svoje najbolje partije u dresu Rome, ali i da reprezentaciju Bosne i Hercegovine odvede na Evropsko prvenstvo koje će se igrati naredne godine. Sretno, Edine!