Helez i Mijatović: Neka Izetbegović podnese ostavku i Novalić neka bude isključen iz stranke

.
(Patria) - Zukan Helez i Vojin Mijatović, potpredsjednici SDP BiH nakon podignute optužnice u slučaju 'Respiratori' pozvali su Bakira Izetbegovića i rukovodstvo SDA da po ugledu na SDP isključe iz stranke Fadila Novalića zbog podignute optužnice u predmetu "Respiratori"

„Također pozivamo Fadila Novalića da odmah podnese ostavku na mjesto predsjednika Vlade Federacije BiH! Također pozivamo Bakira Izetbegivića da hitno podnese ostavku na mjesto predsjednika SDA i povuče se iz političkog života! Ne veje snijeg da pokrije brijeg, već da svaka zvjerka pokaže trag!“, napisali su.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Fadila Novalića,  Fahrudina Solaka,  Fikreta Hodžića i  „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, te i protiv Jelke Milićević.

Stavlja se na teret da su počinili kaznena djela: Udruživanje radi činjena kaznenih djela iz članka 249. KZBiH, a u svezi sa kaznenim djelima: Zlouporaba položaja ili ovlasti, iz članka 383. KZ FBiH, Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, iz članka 219. KZBiH, Pranje novca, iz članka 209. KZBiH, Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, iz članka 261.KZ FBiH, Krivotvorenje službene isprave, iz članka 389. KZ FBiH, Povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijiskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, iz članka. 262. KZ RS.

Izvor: