Helez u posjetu primio ministra za oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva

H
Oružane snage BiH su jedna od najbolje integriranih institucija u našoj zemlji, rekao je Helez

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa svojim zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem danas je u službenu posjetu primio ministra za oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Džejmsa Hiappeja (Jamesa Heappeya).

Ministar Hiappej se nalazi u službenoj posjeti BiH, a u visokoj delegaciji Ujedinjenog Kraljevstva bili su i ambasador UK u BiH Nj.E. Džulijan Rajli (Julian Reilly) i vojni izaslanik UK u BiH pukovnik Edvard Tejlor (Edward Taylor). Na sastanku je razgovarano o međusobnoj vojnoj saradnji, ali i sigurnosnim izazovima u regiji i Evropi.

Ministar Helez je zahvalio kolegi Hiappeju na pomoći koju Vlada UK dugo godina pruža razvoju Oružanih snaga BiH, kao i putu BiH ka punopravnom članstvu u NATO savezu. Istaknuo je značaj projekata jačanja odbrambenih kapaciteta, školovanja časničkog kadra, poboljšanja uslova života i rada na poligonima i vojarnama, podizanju nivoa obuke i promoviranju ravnopravnosti spolova u OS BiH.

- Oružane snage BiH su jedna od najbolje integriranih institucija u našoj zemlji, i drago nam je da uvijek možemo računati na potporu tako značajnog partnera kakav je Ujedinjenog Kraljestvo. Za stabilnost BiH bitno nam je i da cjelokupni odnosi u regiji budu na visini te mi je drago da zajedno radimo i u tom smijeru - rekao je tim povodom ministar Helez.

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Galić u svom je obraćanju zahvalio gostima na kontinuiranoj pomoći razvoju OS BiH te konstatirao da UK uvijek brzo realizira ono što je najpotrebnije za BiH. Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Goganović, istaknuo je značaj kojeg UK ima kao jedna od svjetskih sila te zahvalio za dugogodišnja ulaganja u BiH. Konstatirao je da su razlike u BiH u stvari bogatstvo za zemlju te da politička riješenja uvijek treba tražiti u stalnom međusobnom dijalogu. On je iznio stav da sankcije koje je Vlada UK nametnula prema nekim dužnosnicima u BiH ne doprinose tom dijalogu.

Ministar Hiappej je istaknuo da Vlada UK sa BiH dijeli zabrinutost za sigurnosna pitanja u regiji te da riješenje za stabilnost vidi u euroatlantskim integracijama.

- U tom pogledu, nismo mi ti koji donose riješenja. Naša suradnja uvijek ovisi od postavki koje uspostavi sama zemlja s kojom surađujemo. Ako je cilj suverenost zemlje, mi ćemo uvijek podržati institucije koje to omogućuju - zaključio je ministar Hiappej. 

Sastanku u MO BiH su prisustvovali i pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, glavni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić i ostali saradnici.