Helez: Zastupnici nisu htjeli da održimo vanrednu sjednicu i razgovaramo o zahtjevima boraca

Nakon višesatnih protesta demobilisanih boraca ispred Parlamenta FBiH četiri predstavnika su ušla u zgradu kako bi s parlamentarcima pokušali postići dogovor o svojim zahtjevima.

Zastupnik u Zastupničkom domu PFBiH Zukan Helez (SDP) ubrzo nakon toga je je izašao ispred zgrade i obratio se borcima rekavši da su ostali zastupnici odbili njegov prijedlog da se održi vanredna sjednica na kojoj će se raspravljati o borcima.

"Predlagao sam održavanje vanredne sjednice i da se na njoj nađu tri zahtjeva boraca - objava registra, borački dodatak i ukidanje finansiranja boračkih udruženja. Tražio sam da usvojimo dnevni red i da idemo tačko po tačku, ali ljudi nisu htjeli, a imaju većinu. Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma nema ništa vezano za borce", kazao je Helez. 

Podsjećamo, ovo je drugi dan protesta u Sarajevu u kojima učestvuju bivši pripadnici Armije RBiH i HVO-a. U parlamentarnoj proceduri je zakon o boračkim udruženjima, dok je Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica ponovo upućen u parlamentarnu proceduru. Uprkos obećanjima, do razmatranja i usvajanja ovih zakona još nije došlo.