Herenda će ponovo biti ispitan u Holandiji!?

Tužilaštvo BiH namjerava ponovo poslati ekipu svojih tužilaca i istražitelja u Holandiju, kako bi još jednom ispitali Nedžada Herendu, bivšeg pripadnika zloglasne paravojne formacije „Ševe“, nezvanično saznaje „Dnevni avaz“.

Crvena potjernica

Razlog za novo insistiranje da se Herenda sasluša je taj što je holandsko pravosuđe u martu zvanično odbilo zahtjev Ministarstva pravde BiH da se on prema potjernici Suda BiH izruči našoj zemlji.

Na taj način bh. tužioci su spriječeni da uzmu iskaz od Herende u vrlo važnim predmetima koji su otvoreni pred pravosudnim organima naše zemlje, a to su, prije svih, slučajevi „Nedžad Ugljen“ i „Veliki park“.

No, bez obzira na odluku vlasti Holandije, Herenda se i dalje nalazi na Interpolovoj crvenoj potjernici zbog ratnog zločina u sarajevskom Velikom parku 1993. godine. Prema optužbi Tužilaštva, on je učestvovao u brutalnoj likvidaciji osam vojnika bivše JNA, a zbog čega se u Sarajevu sudi Draganu Vikiću, bivšem komandantu Specijalne jedinice MUP-a RBiH, Jusufu Pušini, ratnom zamjeniku ministra policije RBiH, te Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću, pripadnicima nekadašnje jedinice Juke Prazine.

Iako je, prema svemu sudeći, jedan od rijetkih, ako ne i jedini trenutno živi svjedok koji bi mogao razotkriti tajne političkih ubistava u BiH, Herenda nikada nije ispitan ni o ubistvu Nedžada Ugljena, bivšeg zamjenika direktora bošnjačke tajne službe (AID).

Herendu, pripadnika zloglasne paravojne formacije „Ševe“, formirane pod okriljem državnog vrha 1992. godine, koji već dvije decenije živi u holandskom gradiću Asenu, Tužilaštvo BiH također etiketira kao ključnog svjedoka koji bi mogao razjasniti kako je likvidiran Ugljen prije 22 godine u Sarajevu.

Samo svjedok

Kada je riječ o slučaju „Veliki park“, Herenda nikada nije saslušan kao osumnjičeni, nego su ga strani tužioci ispitivali samo kao svjedoka dok je još bio u BiH, iz koje je nestao 1996. godine, nakon što je čudom preživio otmicu i pokušaj ubistva.

Herenda je posljednji put odgovarao na pitanja tužilaca u maju 2015. godine, kada su ga bh. istražitelji u Holandiji ispitivali o atentatu na porodicu generala Sefera Halilovića, prvog komandanta Glavnog štaba Armije RBiH. No, ni taj slučaj brutalnog smaknuća Halilovićeve supruge i njenog brata nikada nije rasvijetljen.

 

 Osoba bez dokumenata, pod nadzorom suda

Herenda je tokom ispitivanja 26. maja 2015. godine izjavio da se nalazi pod nadzorom suda Holandije te da je ranije imao azil, koji mu je ukinut, a da ima samo bh. državljanstvo, a ne holandsko, kako se ranije mislilo.

Na pitanja sudije ustvrdio je da nije mijenjao identitet, ali je sud konstatirao da je Herenda osoba bez dokumenata.

Image