Heroina naših ulica - Zornić: Ne vjerujemo Schmidtu, budni pratimo, spremni za akciju

azra

Apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava koja je zbog diskriminacije u izbornom sistemu dobila tužbu protiv BiH Azra Zornić ovih je dana neformalno proglašena heroinom s ulice jer je bila jedna od predvodnica građanskih porotesta protiv nametanja diskriminatornih političkih izmjena Izbornog zakona. 

Foto: Patria

 Danas, nakon što je jasno da su protesti bar privremeno uspjeli, Zornić je poručila da ne vjeruje Schmidtu i da budni čekaju svaki njegov pokret.  

"Apsolutno mu ne vjerujemo, jer on je podli gad i čeka trenutak da nametne političke izmjene Izbornog zakona prije izbora ili odmah nakon izbora po želji HDZ-a. Ostajemo budni i spremni za akciju u svakom trenutku", napisala je Zornić reagujući na Twitter objavu politologa Jasmina Mujanovića, koji je napisao da su sva događanja proteklih dana prekretnica u poslijeratnoj historiji Bosne i Hercegovine.

"Po prvi put ikada, udruženi napori bosanskohercegovačke javnosti i ujedinjenog fronta probosanskih stranaka uspjeli su zaustaviti odluku OHR-a u BiH. Ovo je ogromno; narodni legitimitet je sada faktor u bosanskoj politici. Drugo, bosanskohercegovački demokratski aktivisti i lideri odlučno su radili sa izabranim zvaničnicima s obje strane Atlantika da prekore OHR. To je neliberalni trik. Stvorili su kritičnu masu opozicije u zemlji i inostranstvu. Ovo je bilo političko organiziranje 101 — i uspjelo je. Kod kuće, činjenica da su to apelanti ECHR-a Dervo Sejdić i Azra Zornić vodili masovne mobilizacije bosanskih građana bilo je ključno. Njihovo principijelno, strastveno, nestranačko vodstvo dalo je protestima osjećaj autentične borbe za osnovna građanska i demokratska prava".

Podsjećamo, Schmidt je danas donio odluku o izmjeni Izbornog zakona u segmentu transparentnosti izbora i kampanje, dok je političke izmjene, barem privremeno, prepustio političkim liderima.