Hiljade naoružanih ekstremista planiraju okružiti Kapitol, tvrdi kongresmen

.
Hiljade naoružanih ekstremista koji podržavaju Donalda Trumpa planiraju okružiti zgradu Kapitola uoči inauguracije Joea Bidena, rekao je za CNN kongresnik Conor Lamb. On je jučer bio na brifingu na kojem se govorilo o novim sigurnosnim prijetnjama protiv američkih zakonodavaca i same zgrade Kapitola, u kojoj su smješteni američki Senat i Kongres.

"Govorilo se o 4000 naoružanih 'patriota' koji će okružiti Kapitol i spriječiti demokrate da uđu u zgradu", rekao je CNN-u demokratski kongresmen iz Pennsylvanije.

"Dogovorili su se kad će pucati, a kad neće"

"Objavili su pravila kojima su dogovorili u kojim situacijama će pucati, a u kojima neće. Radi se, dakle, o organiziranoj skupini koja ima plan. Posvećeni su onom što rade jer misle da su patrioti, govore o revoluciji", rekao je Lamb.

"S tim ljudima nema pregovora ni razgovora. Moraju biti uhićeni i optuženi. Moraju biti zaustavljeni. Nažalost, to uključuje i predsjednika i to je razlog zbog čega on mora biti opozvan i smijenjen", rekao je kongresmen.

Brifing na kojem je sudjelovao Lamb uslijedio je nakon što je u medijima objavljeno FBI-jevo upozorenje lokalnim i državnim policijama na prosvjede naoružanih ljudi, koji se planiraju u svih 50 američkih saveznih država, ali i u Washingtonu, glavnom gradu SAD-a.

O čemu se još govorilo na brifingu?

Dva demokratska zastupnika, koji su bili prisutni na online brifingu koji je održan jučer, rekli su CNN-u kako su prolazili razne scenarije, dodavši kako su dužnosnici sigurnosnih službi bili vrlo ozbiljni. 

"Oni su jaki kad smo mi slabi. To je trenutak u kojem prevladava psihologija rulje. No, kad ih dočekaju odlučne snage sigurnosti, mislim da će se istopiti mnoge fantazije o onom što će se dogoditi kad dođu u Washington", rekao je jedan od zastupnika za CNN.

Dodao je kako se nada da će pripadnici Nacionalne garde koji će osiguravati Washington biti provjereni jer, iako im zakonodavci vjeruju, mnogi gardisti dolaze iz raznih dijelova SAD-a.

Očekuje se da će u gradu biti raspoređeno 10 tisuća gardista

U međuvremenu je Nacionalna garda dobila odobrenje da rasporedi do 15.000 pripadnika u Washingtonu u povodu Bidenove inauguracije, rekao je jučer šef Ureda nacionalne garde.

General Daniel Hokanson rekao je novinarima da se očekuje da će do subote u gradu biti raspoređeno oko 10.000 pripadnika Nacionalne garde koji će se fokusirati na pružanje potpore sigurnosti, logistici i komunikacijama.

Američka Služba za nacionalne parkove jučer je objavila da je zatvorila za posjete spomenik Georgeu Washingtonu u glavnome gradu do 24. siječnja zbog prijetnji skupina koje su sudjelovale u prošlotjednom napadu na Kongres da će izazvati nerede na Bidenovoj inauguraciji.

Moguća su i privremena zatvaranja cesta, parkirališta i toaleta u gradskim parkovima bude li to potrebno kako bi se zaštitila sigurnost građana.