fbpx Hiljade Venecuelaca probili barikade, prešli kolumbijsku granicu

Hiljade Venecuelaca probili barikade, prešli kolumbijsku granicu

Home

Hiljade Venecuelaca probili barikade, prešli kolumbijsku granicu

Hiljade Venecuelaca probilo se u utorak kroz barikade duž međunarodne granice s Kolumbijom, prema uredu za migracije u Bogoti, koja je upozorila venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura da će ga se smatrati odgovornim za probleme koji mogu nastati.


Maduro je u februaru zapriječio mostove koji povezuju dvije zemlje kako bi spriječio isporuku stotina tona humanitarne pomoći iza koje stoje Sjedinjene Države krizom razorenoj Venezueli.

Budući su mostovi blokirani kamionima i kontejnerima, Venecuelci su gazili preko rijeke Tachira kako bi stigli do grada Cucuta na kolumbijskoj sjevernoj granici i došli do hrane, lijekova i posla. Jake kiše zadnjih dana, međutim, su to onemogućile.

"Uzurpator Maduro je odgovoran za sve što se može dogoditi stanovništvu koje prelazi između dviju zemalja", rekao je Christian Kruger, čelnik kolumbijske agencije za migracije, upozoravajući na opasnost od slabljenja mosta Simon Bolivar.

Milioni Venecuelaca su pobjegli u Kolumbiju kako bi izbjegli nestašice hrane i lijekova u svojoj domovini, tražeći posao i prolaz u druge zemlje Latinske Amerike, prenosi Hina.

Topic
Objavio: Wed, 03/04/2019 - 08:25

Povezane vijesti

Back to top