Hiljade vjernika uveličale otvorenje najpoznatije džamije u Travniku i srednjoj Bosni

U Travniku je danas ponovo za vjernike otvorena Sulejmanija - Šarena džamija.

Milionski projekt rekonstrukcije završen je u roku i kvalitetno, a travnička ljepotica sija novim sjajem. Radovi su trajali nešto manje od dvije godine. 

Svečanost ponovnog otvorenja održana je na trgu ispred džamije, a stotine vjernika bile su u travničkoj Donjoj čaršiji i na Žitarnici. Ploču s natpisom otkrili su turski ambasador Haldun Koč, travnički muftija Ahmed Adilović, te Adnan Ertem, direktor Direkcije vakufa Republike Turske, i Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije.

- Džematlije Šarene džamije, ali i svi Travničani ponosni su na svoju džamiju, koja je po mnogo čemu posebna. O tome svjedoče brojne posjete turista iz cijelog svijeta – kazao je Kenan Vrbanjac, predsjednik Džematskog odbora Šarene džamije, zahvalivši bratskom narodu Republike Turske.

Načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić podsjetio je da je Šarena džamija obnavljana u 18., 19., 20. stoljeću te istaknuo kako je jedna od tzv. urbanih džamija koja je bila ekonomski samoodrživa, prenosi Dnevni Avaz.

- Riječ je o džamiji koja je simbol Travnika, srednje Bosne i BiH, koja je dragulj sidrište i sjedište svega što se u Travniku dešava, jer od nje je krenula izgradnja čaršije. Razvila se Donja čaršija, a potom grad – rekao je Hadžiemrić, zahvalivši svima koji su doprinijeli u obnovi.

Adnan Ertem, direktor Direkcije vakufa Republike Turske, rekao je kako je prije šest godina započela implementacija više projekata vrijednih desetine miliona maraka.

- Do sada smo implementirali četiri projekta. Otvorili smo jedan hamam, internat, poslovni objekt i ovo je prva džamija otvorena nakon restauracije. Svi vakufski objekti su važni i dajemo svoju riječ da ćemo obnoviti sve vakufske objekte – kazao je Ertem.

Turski ambasador Haldun Koč izrazio je nadu da će ulaganja koja dolaze iz Republike Turske donijeti dobrobit BiH, a travnički muftija Ahmed Adilović, kao izaslanik je izrazio je zahvalnost u ime reisu-l-uleme Huseina Kavazovića.

Nakon svečnog otvorenja i otkrivanja ploče u obnovljenoj Šarenoj džamiji klanjan je podne-namaz.

Image