Hitno riješiti problem smještaja migranata

U kabinetu premijera USK Mustafe Ružnića danas je održan radni sastanak sa predstavnicima organizacija koje su vezane za osiguranje humanih uvjeta za prihvat migranata zatečenih u BiH.

Premijer i po ovlaštenju ministar unutrašnjih poslova USK Mustafa Ružnić, policijski komesar Mujo Koričić i kantonalni ministar zdravstva Hazim Kapić razgovarali su sa predstavnicima IOM, UNHCR-a, UNICEF-a, Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH i Grada Bihaća. Predstavnici Kantona zahtijevali su da se precizira smještajni kapacitet u sadašnjim privremenim prihvatnim centrima, uvede kućni red u tim centrima te da se hitno humano zbrinu najneuslovnije smješteni među migrantima, oni iz kampa Trnovi u Velikoj Kladuši.

Predstavnici organizacija kazali su da su u pregovorima sa vlasnikom hale Miral u Velikoj Kladuši te da će migranti iz Trnova biti preseljeni na ovu lokaciju. Dogovoreno je da će danas početi pripreme za privremeno izmještanje migranata iz Đačkog doma u Borićima, kako bi građevinski radovi na rekonstrukciji zgrade mogli biti završeni početkom decembra. Dio migranata bit će izmješten u Ušivak i BIRU, koliko dozvoljava kapacitet.

Nakon rekonstrukcije Borića tu će smještaj naći ranjive kategorije, a prekinuće se praksa smještanja u hotele i hostele, rečeno je. Naglašeno je da i dalje postoji potreba za kontrolisanjem priliva migranata i jaka koordinacija aktivnosti svih institucija, a vlasti USK istrajavaju u zahtjevu da priliv migranata ostaje u okviru utvrđenog smještajnog kapaciteta u privremenim prihvatnim centrima.

Nastavljeni razgovori sa mještanima Brekovice

Predstavnici ministarstava obrazovanja i zdravstva te UNICEF-a nastavili su danas razgovore sa mještanima bihaćkog naselja Brekovica i predstavnicima OŠ Brekovica o mogućnosti organizovanja nastave za djecu migranata u prostorijama Osnovne škole Brekovica. Djeca školske dobi smještena u hotelu Sedra činila bi zasebno odjeljenje u slobodnoj učionici u ovoj školskoj zgradi, predloženo je upravi škole i predstavnicima Mjesne zajednice Brekovica. Uprava škole ističe da su mještani Brekovice humani ljudi koji podržavaju pravo sve djece na školovanje, ali su zatražili kompletne informacije o zdravstvenom stanju mališana, organizaciji prevoza, održavanju nastave i sve što bi se odrazilo na svakodnevni rad škole te iskustvima UNICEF-a koji je već organizovao ovakve programe u susjednim zemljama. Dogovoreno je da se u dalje razgovore uključi Vijeće roditelja te predstavnici Gradske uprave Bihać, koji su već istakli podršku omogućavanju djeci migranata da ostvare pravo na obrazovanje.

Image