Hladna voda kao lijek: Bolest Ejjuba, a.s., i njegovo liječenje vodom

.
I Ejjubu se, kada je Gospodaru svome zavapio: “Mene je nevolja snašla, a Ti si od milostivih najmilostiviji!” – odazvasmo i nevolju mu koja ga je morila otklonismo i vratismo mu, milošću Našom,, čeljad njegovu i uz njih još toliko i da bude pouka onima koji se Nama klanjaju. (El-Enbija’, 83-84)

 

I sjeti se roba našeg Ejjuba kada je Gospodaru svome zavapio: “Šejtan me na zlo navraća i misli lažne mi uliva.” Udari nogom o zemlju – eto hladne vode za kupanje i piće. (Sad, 41-4-2)

Mudrost ovih ajeta jeste u tome što oni podstiču čovjeka na trud i zalaganje u korištenju sredstava za traženje lijeka i liječenja tako što Allah, dž.š., traži od Ejjuba, a.s., da udari o zemlju nogom svojom da bi izašla voda. Allah, dž.š., bio je u stanju da ga i bez toga izliječi, ali mudrost je u podsticanju na trud i zalaganje, kretanje i traženje, aktivnosti i slijeđenje uzroka, našta upućuju riječi: eto hladne vode za kupanje i piće, dokazujući značaj upotrebe hladne vode kao osvježivača kože i tijela i ublaživača toplote, baš kao što je slučaj  kod upotrebe osvježavajućih krema za kožu. Riječ Njegova: piće ukazuje na korist njegovu, odnosno vode kod kupanja i pijenja, gdje se liječenje vrši i preko usta kao unutarnji lijek, a ujedno je i vanjski kao što je kod kupanja. Ovo je dokaz da voda, a posebno blagoslovljena kao što je Zemzem-voda, naprimjer, može liječiti mnoge bolesti, ako ne i sve, prema riječima Poslanika, s.a.v.s.: “Zemzem-voda je za ono za što se popije.” (Hadis bilježi Ibn Madždže).

“Zemzem-voda je zasitna hrana i lijek bolesti.” (Bilježe Buharija i Muslim), kao i riječi Uzvišenog: Mi od vode sve živo stvaramo. (El-Enbija’, 30)

Možda postoji mudrost što je u Zemzem vodi lijek za sve bolesti kako bi ograničila širenje bolesti u opasnom obliku, naročito u zoni kao stoje Časna Mekka, koja je tokom cijele godine pretrpana posjetiocima, hadžijama i onima koji obavljaju umru, a koji dolaze iz svih krajeva zemaljske kugle. Iz ranije navedenog ajeta uočava se također da šejtan sudjeluje u mnogim hroničnim, neizlječivim i teškim bolestima, što potvrđuju riječi Uzvišenog:

“Šejtan me na zlo navraća i misli lažne mi uliva. ”

Ovo također znači da učenje Kur’ana nad bolesnicima liječi uz pomoć Allahovu, a upotreba biljaka i blagoslovljenih plodova sudjeluje u liječenju mnogih bolesti.