HNS pozvao na provođenje dogovora Izetbegović – Dodik – Čović

Hrvatski narodni sabor /HNS/ pozvao je danas da dogovor i sporazum lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića bude proveden da bi se konačno dobila funkcionalna vlast na nivou BiH.

“HNS kao predvodnik politike dijaloga, dogovora, pravednih rješenja i upornog zalaganja za hitno formiranje vlasti, naglašava važnost trenutka koji je potrebno iskoristiti da bi dogovor lidera bio u cijelosti proveden, a BiH konačno dobila funkcionalnu vlast”, saopšteno je iz HNS-a.

U saopštenju se dodaje da u prilog činjenici brzog formiranja vlasti ide i podrška svih relevantnih prijatelja BiH, poput Delegacije EU, ali i Vašingtona, koji podržavaju sporazum lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, te koji su zagovornici što skorijeg napretka i formiranja vlasti, ali i ispunjavanja uslova za put BiH u EU i NATO, prenosi Fokus.

“HNS vjeruje da će ključni međunarodni akteri aktivno i u potpunosti podržati provođenje cjelokupnog sporazuma, kojeg su potpisali lideri pobjedničkih stranaka u BiH. Pridruživanje međunarodnim organizacijama od ključnog je značaja za BiH. Smatramo da su evropske i evroatlantske integracije budućnost BiH i njenih konstitutivnih naroda i svih građana”, poručili su iz HNS-a.