Hoće li biti odgađanja izbora?

Odgađanje izbora
Šef epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Sanjin Musa potvrdio je da je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva izdao preporuku političkim partijama i kandidatima koji učestvuju u izborima da kampanje održavaju bez fizičkih okupljanja.

 

Obzirom da okupljanja predstavljaju epidemiološku opasnost jer zadnjih nekoliko dana se bilježi ubrzano širenje koronavirusa čime se epidemiološka situacija pogoršava.

Federalni stab je predložio da u zatvorenom prostoru boravi najviše 50 osoba, dok su Kanton Sarajevo i Hercegovačko-neretvanski kanton smanjili taj broj na 30.

S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije, dodatno pogoršanje bi moglo dovesti izborni process u pitanje, jer je i kantonalnim štabovima ostavljena mogućnost da parcijalno mogu proglasiti zatvaranje.

Kada se uzme u obzir smrtnost ona iznosi 30 na 100.000 stanovnika, a preko 74 posto su osobe starije od 65 godina. U bolnici je trenutno 312 pacijenata pozitivnih na korona virus, od kojih je 22 na respiratoru.

Mora se uzeti u obzir i opterećenost zdravstvenog sistema i svaki pojedinac kao i društvo u cjelini moraju učiniti sve da se taj system dodatno ne optereti, kako se ne bi sošlo u situaciju da zdravstveni sistem neće moći odgovoriti onima kojima je pomoć zaista potrebna.

Za sad nije bilo slučajebva sezonske gripe i to je vjerovatno rezultat mjera nošenja maski i pojačane higijene koje su uvedene zbog koronavirusa.