Hoće li biti para da se očuva historija?

Peti korpus Armije R BiH i dalje nema muzej koji će historijskim činjenicama podsjećati mlade na godine kada se borilo za goli život i slobodu svih ljudi u bihaćkom džepu.

Godinama postoji inicijativa da se u Bihaću osnuje Muzej 5.korpusa. Inicijativa, skoro svake godine izblijedi jer za njenu realizaciju nema novca. Možda bi se i to moglo prihvatiti da nekadašnji oslobodioci, odnosno većina njih nije nezaposlena i na rubu egzistencije.

Inicijativa za osnivanje Muzeja Petog korpusa, čiji su borci izvojevali pobjede nad dvostrukim neprijateljem u ratnim godinama i na taj način uspjeli sačuvati živote stanovnika i slobodu na ovom području, ponovo je aktuelna. Pokrenulo ju je resorno ministarstvo, a podržala Vlada USK-a. Da li će se ostati pri tome, neizvjesno je, jer i ranijih godina postojala je ideja o forimiranju Muzeja, ali bi ubrzo izblijedila zbog nedostatka novca za njenu realizaciju.

Ideja koja se ovih dana spominje ide u smijeru da se Muzej 5.korpusa nalazi u zgradi Doma kulture u Bihaću, gdje bi bi se nalazila zatvorena postavka, dok bi na Grabežu bila otvorena postavka-sve to bi trebalo Krajišnicima, bh.građanima i turistima biti podjećanje na historijske činjenice koje su se događale u posljednjem ratu. Pored Muzeja, u bihaćkom Domu kulture trebali bi se nalaziti i Fond za stambeno zbrinjavanje boraca, Odjel odbrane, kao i prostorije temeljnih boračkih udruženja.

Godišnji budžet Ministarstva za pitanje boraca USK-a je oko 4 miliona maraka, a ove gdine se planira  na ovaj iznos dodati još dva miliona, od čega bi najveći dio bio utrošen upravo na formiranje Muzeja korpusa. Da li će tako i biti, pokazaće se već prilikom kreiranja kantonalnog Budžeta za 2020.godinu. Ono što je sigurno da će 21.oktobra biti formiran Muzej 5.korpusa , ali u privatnoj režiji i to zahvaljujući nekadašnjem borcu, rahmetli Mehrudinu Dediću, koji je godinama sakupljao dokaze o slavnoj prošlosti Korpusa. To i pokazuje da za ovakvo djelo nije potreban samo novac, već i entuzijazam i nastojanje da prošlost ne bude zaboravljena.

Image