Hoće li penzioneri dobiti 13. penziju i kada bi to moglo biti: ‘Podržat ćemo to…’

.

Savez udruženja penzionera FBiH traži od Vlade FBiH da se penzionerima isplati 13. penzija koja će iznositi 640 KM kako bi, koliko-toliko, ublažili posljedice inflacije

U Federaciji Bosne i Hercegovine danas je isplata januarskih penzija koje su uvećane za pet posto pa najniža umjesto 538 KM iznosi 564 KM, viša je za 26,9 KM, piše Faktor.

 

Federalni zastupnik Almedin Aliefendić (SDA) kaže da trenutna Vlada Federacije BiH nema senzibiliteta prema penzionerima i poručuje kako će podržati zahtjeve ove populacije za isplatu 13. penzije.

Savez udruženja penzionera FBiH traži od Vlade FBiH da se penzionerima isplati 13. penzija koja će iznositi 640 KM kako bi, koliko-toliko, ublažili posljedice inflacije.

Vlast pokazuje bezosjećajnost prema potrebama penzionera. Jutros sam razgovarao sa jednim od članova Saveza udruženja penzionera FBiH. Kazao je da traže 13. penziju kako bi ublažili te inflacione posljedice i to je nešto što ima smisla i ja sam im obećao da ću se zalagati za taj njihov zahtjev jer je definitivno opravdan.

Drugi zahtjev je bio 2.000.000 KM za podršku liječenju i rehabilitaciji najugroženijih penzionera a dobili su 940.000 KM za ovu godinu. I tu je Vlada pokazala da nema osjećajnosti. To pravo će iskoristiti nekoliko stotina penzionera u odnosu na 450.000 penzionera u Federaciji koliko ih je – govori Aliefendić.

Kaže kako su neuporedivi pokazatelji odnosa prema penzionerima u vrijeme ranije i sadašnje Vlade FBiH.

Mislim da smo definitivno u prilici da poredimo stanje prije ove Vlade FBiH i evo odnos ove Vlade prema penzionerima. I neuporedivi su pokazatelji. Prije samo godinu ranije, povećanje je bilo 11,1 posto za penzionersku populaciju a sada je pet posto. Pa je ranije bilo još 11 posto pa penzioneri su dobili po 100 KM pomoći.

Nevjerovatno je kako se ova Vlada Nermina Nikšića odnosi prema ovoj populacij. Kontaktiram dosta penzionera i drugih kategorija jednostavno su rezignirani takvim odnosom – govori Aliefendić.

Faktor je upitao šta kao zastupnik može učiniti u Parlamentu FBiH za ovu populaciju.

S obzirom na to da smo mi opozicija u Parlamentu, nama je prepušteno da govorimo i ukazujemo na određene probleme. Pozicija sve to lijepo sasluša i onda izglasaju onako kako im je Vlada zacrtala. Mi iz opozicije možemo incirati isplatu 13.penzije međutim nisam siguran da će Vlada FBiH to prihvatiti. Ovdje je sve do vlade, vladajuće većine koja pokazuje svojim politikama kakav im je odnos, ne samo prema ovoj kategoriji, nego generalno politikama u FBiH – govori Efendić.