Hoće li penzionerima koji nemaju maske ili rukavice biti izdavane kazne?

penzioneri
Od sutra u Federaciji Bosne i Hercegovine, od 7 sati do 12 sati stariji od 65 moći će, nakon 16 dana, izaći iz svojih domova kako bi podigli penzije i obavili neophodne aktivnosti.

Pitali smo hoće li penzionerima biti izdavane kazne ukoliko nemaju zaštitu propisanu naredbom Kriznog štaba Civilne zaštite FBiH - maske nisu mogli nabaviti jer nisu mogli izaći iz kuće, a u velikom dijelu FBiH, svakako je teško naći i kupiti maske ili rukavice.

"Bićemo osjetljivi prema toj kategoriji osoba, ono što apelujemo jeste da nabave prvo masku i rukavice - čim za to budu imali uslove, kako radi svoje tako i radi sigurnosti ostalih, pa neka onda obavljaju svoje dnevne potrebe zbog kojih su izašli" , odgovorio je portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

Na isto pitanje odgovorio je i Goran Čerkez iz Ministarstva zdravstva FBiH:

"Svi imamo obavezu i treba da brinemo o našim komšijama, roditeljima, dedama, nanama - svi treba da budemo na usluzi toj generaciji. Crveni križ, volonteri, svi mi - da sa njima podijelimo maske i rukavice. Sve volonterske organizacije trebaju biti na raspolaganju tokom pet dana. Siguran sam da će se oni pridržavati pravila jer je to generacija koja je prošla rat i zna šta znači pridržavati se pravila".

Fahrudin Solak iz Federalne uprave civilne zaštite naveo je kako je sprovedena analiza koja je pokazala da oko 130.000 penzionera u FBiH penzije podiže u bankama/na bankomatima.

"Pojedine mjesne zajednice i općine su se organizovale da vrše prevoz penzionera koji žive na udaljenim lokacijama. Biće pojačano prisustvo volontera i civilne zaštite koji bi mogli pomoći da se potrebna zaštita podijeli", kazao je.

Dodao je i kako je zaštita pamučnom trakom ili šalom dovoljna ukoliko osobe ne posjeduju maske, ali i kako će biti pojačano prisustvo policije na ulicama u ovom periodu kako bi se smanjilo nepotrebno zadržavanje ili okupljanje na ulicama.