Hoće li poslanici FBiH za 'mrvu vlasti i fotelja' trajno ugroziti državu BiH?

trojka

Upravo je počela rasprava o imenovanju Marina Vukoje u Ustavni sud BiH. U Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine vodi se žustra rasprava u kojoj se s jedne strane nalazi HDZ i Trojka, a s druge strane SDA, SBiH, DF-a i vjerovatno NES-a, ali to još uvijek moramo potvrditi. 

Ovo je pitanje duboko podijelilo BiH, a odluka stranaka Trojke - SDP-a, Naroda i Pravde i Naše stranke da daju poluge o državi BiH u ruke Čoviću i posredno s time Miloradu Dodiku. Najglasniji je u tome bio Elmedin Konaković koji je više puta javno branio ovo imenovanje, svjesno manipulisao da Vukoja nije politički obojen, iako je jasno svima u BiH da se radi o kandidatu kojim direktno rukovodi Dragan Čović, i koji je bio na listi kandidata za Dom naroda na kojoj je bio i Dragan Čović. 

Koliko je i čime ucjenjen Konaković, vrijeme pokazuje i pokazaće, ali teret ove večerašnje odluke pašće na leđa svakoga pojedinačnog zastupnika koji će glasati. Jer, kad se desi odluka, lideri stranaka koij sve prodaju za svoje fotelje, sakriće se iza Parlamenta i reći će, tamo su glasali određeni zastupnici, sa svojim imenom i prezimenom. Sramotne su izjave i nekih zastupnika iz Krajine koji žele postati megafoni svojih stranaka i objašnjavati zašto se 'mora popuniti Ustavni sud BiH- radi BiH'? Tako je jutros nastupio zastupnik Purić iz Velike Kladuše, koji, slijedeći stav svoje strane- Naše stranke, branio pravo da Parlament FBiH mora izabrati onako kako je Čović naredio- na listi će biti samo jedan kandidat, a to je Marin Vukoja. 

I stranke Trojke su, pognule glavu i godinu dana se borile za Vukoju, to jest da izvrše zadaću koju im je dao Čović. Na raspravi koja upravo traje, zastupnici Mešalić, Čavalić, Silajdžić i drugi apeluju i pozivaju na razum i pozivaju zastupnike, posebno SDP-a da poslušaju vapaj i Bećirevića, člana Predsjedništva BiH da ne glasaju za Vukoju. 

Sve maske padaju sa vlasti i Trojke, kao i sa pojedinačnih zastupnika koji će glasanjem preuzeti na sebe ulogu onih koji će poluge za odbranu ove države predati onima koji ne kriju da žele da BiH ne bude. 

Zato će se večeras, pratiti pojedinačno imenom i prezimenom kako svaki zastupnik i zastupnica glasaju. Iz USK u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ima devet zastupnika i sigurno je da nisu glasali za razne 'puriće', niti bilo kojeg drugog zastupnika da bi bili podanici Čoviću ili bilo kome drugome i svojim glasom slabili državu BiH, a u ovom slučaju je najvjerovatnije takav ishod. 

Podsjetio je u raspravi večeras zastupnik Čavalić, kako je kad se Katalonija htjela odcijepiti od Španije, da je tu odluku, iako je za nju glasalo rukovodstvo Katalonije, spriječio Ustavni sud Španije, onda je jasno koliko je važno da se ne dozvoli dokazanom dvojcu koji slabi i ugrožava državu BiH, Dodiku i Čoviću da imaju sudije Ustavnog suda BiH koji su njihovi produženi igrači. 

Pratićemo i podsjećaćemo na svaki potez zastupnika koji će o ovome večeras glasati, a teret i odgovor javnosti i naroda u BiH svako će nadalje od tih pojedinačno zastupnika sigurno nositi. Nadamo se da će većina zastupnika, a posebno svi iz USK, odbiti ovo imenovanje večeras, a svakako ćemo javnost izvjestiti o svakome pojedinačnom zastupniku i zastupnici kako su se ponijeli u ovim teškim trenucima i odlukama.