Hoće li Rusi ustati protiv Putina: Opozicija pozvala na proteste zbog reformi Ustava

Za sada nije poznato koliku će podršku imati poziv Julije Galjamine

Ruski opozicionar i gradski odbornik u Moskvi Julija Galjamina pozvala je Ruse da izađu na ulice tokom vikenda u znak protesta zbog reformi u Ustavu Ruske Federacije koje je predložio predsjednik Vladimir Putin.

Na predložene reforme, koje su dovele do ostavke kompletne ruske vlade, gleda se kao na promjene koje će Putinu omogućiti da ostane na vlasti kada mu istekne mandat na funkciji predsjednika 2024. godine.

Opisujući promjene kao slične "državnom udaru", Galjamina je pozvala građane da se čuje njihov glas tako što će u nedjelju, 19. januara, izaći na proteste koji su već unaprijed zakazani povodom obilježavanja 11 godina od ubistva novinara i advokata.

- Predložene promjene u našem Ustavu su diskriminacija prema čitavoj zemlji i predstavljaju represiju protiv svih nas - napisala je Galjamina na jednoj društvenoj mreži.

Za sada nije poznato koliku će podršku imati poziv Galjamine u gradu u kojem su prošle godine održani protesti na kojima su učesnici tražili izborne slobode.

Ruski opozicionar Aleksej Navalni usprotivio se ideji Galjamine i okrivio sam Ustav jer je njime Kremlju omogućeno da dominira političkim poljem.

On nije spomenuo nijedan konkretan dio Ustava, ali je istakao da je tim dokumentom vlastima omogućeno da kontroliraju izbore i povećaju potrebnu starosnu granicu za odlazak u penziju bez posljedica.