Hoće li SDA tražiti i smjenu Šepića, Ahmetovića i Sokolovića iz komisija?

Home

Hoće li SDA tražiti i smjenu Šepića, Ahmetovića i Sokolovića iz komisija?


Nakon što su isključeni iz SDA, poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sadik Ahmetović, Senad Šepić i Salko Sokolović mogli bi se naći i na meti za isključenje iz parlamentarnih komisija u koje su imenovani kao poslanici SDA.

Kako saznajemo, o ovom prijedlogu već se razgovaralo na sjednici Predsjedništva SDA prošle sedmice, kada je zatraženo da oni vrate i poslaničke mandate stranci, iako se zna da mandat, prema Izbornom zakonu, pripada pojedincu, a ne stranci.

 

Prohodnost zakona

Sada u SDA razmišljaju da odmetnute poslanike koji su formirali novi nezavisni klub kazne lišavanjem članstva iz komisija. No, ma koliko se čelnicima SDA svidjela ova ideja, pogotovo jer u jednoj od komisijskih smjena donekle vide i rušenje prve barikade u prohodnosti seta zakona o akcizama, nju će biti teško realizirati.

Za sada je neizvjesno bi li SDA imala podršku većine da zatraži smjenu Šepića, Sokolovića i Ahmetovića iz članstva u komisijama u koje su oni imenovani preuzimanjem poslaničkih mandata 2014. godine, te je stoga ovaj prijedlog još u fazi razmatranja na stranačkom nivou.

U ovom trenutku ova ideja je posebno zanimljiva jer je, primjerice, Salko Sokolović član Komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH za finansije i budžet, koja se kao nadležno parlamentarno tijelo prva izjašnjava o setu zakona o akcizama, doduše ako bude ponovo razmatran po skraćenoj ili redovnoj proceduri.

 

Nema većine

Tako je ova komisija negativnim mišljenjem u omjeru snaga pet naprema četiri protiv principa izmjena Zakona o akcizama kada se o njima nedavno izjašnjavala i presudila ovom zakonskom rješenju, a negativno mišljenje podržala je i većina poslanika u Predstavničkom domu.

Kada bi umjesto Sokolovića, koji je sada u poslaničkom klubu Nezavisni blok, SDA imala poslanika iz svog kluba, tada bi parlamentarna većina, koja je odavno upitna, u Komisiji imala pet glasova za akcize. No, prema informacijama i iz SDA, od izvora koji nisu željeli javno govoriti, čuli smo skeptičan stav o ovom pitanju.  

S obzirom na to da bi se o njihovom razrješenju iz članstva u komisijama trebao izjasniti Predstavnički dom, a u onima koje su zajedničko tijelo Parlamentarne skupštine BiH i Dom naroda, i oni sami sumnjaju da bi bilo većine za izglasavanje ovih smjena, pa još nije izvjesno hoće li se s ovim prijedlogom i ići u proceduru.

 

Ostala članstva

Sokolović je još član Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj, a Ahmetović je u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e, u Komisiji za ostvarivanje ravnopravnosti spolova te u Komisiji za vanjske poslove, čiji je član i Šepić. Također, Šepić je član i Ustavnopravne komisije te je na čelu Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE).

 

(Izvor: Avaz.ba)

Objavio: Ned, 21/05/2017 - 18:43

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top