Hoće li se smrzavati učenici u školama USK-a, šta je sa prijevozom: Reagiralo ministarstvo

skola
Autoprijevoznici u Unsko-sanskom kantonu najavili su obustavu prijevoza za učenike u slučaju da im Vlada i resorno ministarstvo ne uvećaju subvenciranje goriva za 30 posto u toku ovog mjeseca. Pored ovog, javio se i problem s grijanjem u školama iz razloga što predviđena sredstva nisu dovoljna za kupovinu energenata čija se cijena enormno uvećala.

 

Kantonalni ministar obrazovanja Almin Hopovac održao je sastanak s autoprijevoznicima USK-a, tokom kojeg je iznesena opredjeljenost za pomoć prijevoznicima i dogovoreno da se prijevoz učenika nastavi odvijati normalnim tokom.

Vlada USK-a će u narednih nekoliko dana razmotriti način na koji se može prijevoznicima izaći u susret. Naravno u zakonitim okvirima – izjavio je ministar Hopovac.

Ministarstvo obrazovanja USK-a je interventnim sredstvima reagovalo i raspodjelom sredstava prema školama, kao i izmjenom odluke o centralizaciji nabavke ogrijeva omogućilo da škole nabavljaju energente (pelet) putem svojih postupaka javnih nabavki.

Bili smo primorani tako postupiti jer se međunarodni tender koji je raspisan morao poništiti iz razloga divljanja cijena na tržištu, te iz razloga što su se ponuđači javili sa 114 posto većom cijenom od procjenjene vrijednosti javne nabavke. Ministarstvo je prema preporuci Komisije za javne nabavke, kao i prema odrebama Zakona o javnim nabavkama, moralo poništiti tender – pojasnio je ministar Hopovac

Dodaje kako je Ministarstvo pored interventnih sredstava koja su raspodijeljena školama pokrenulo novu javnu nabavku s manjim količinama koje dobavljači mogu ispoštovati.

Trenutno postoje dovoljne zalihe energenata zahvaljujući interventnim sredstvima prema školama – kazao je.

Izvor: