Hoće li štrajk biti okončan sudskim zabranama?

Druga sedmica štrajka prosvjetara u Unsko-sanskom kantonu, sindikalisti preko saopćenja pozivali vlast na pregovore, a vlasti odgovorile tužbama.

Kantonalno pravobranilaštvo Općinskom sudu Bihać je krajem prošle sedmice uputilo dvije tužbe protiv dva sindikata prosvjetnih radnika u Krajini.

Jedna tužba je podnesena protiv Sindikata srednjeg obrazovanja USK-a u petak, te je danas i dostavljena Sindikatu, na koju oni trebaju dati odgovor u narednim danima. Druga tužba, ona protiv Sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja USK-a, vraćena je Kantonalnom pravobranilaštvu zbog greške u naslovaljavanju tuženog, odnosno pogrešnog naziva tuženog sindikata.

Nije novina da su se u Vladi USK-a odlučili na ovaj korak, jer kako su izjavljivali prošle sedmice , udovoljeno je svakom zahtjevu sindikalista, osim onog da se pri prijemu i bodovanju novih uposlenika ne poštuje prednost članova boračkih populacija.

U međuvremenu, na terenu ništa novo. I dalje pet osnovnih i jedna srednja škola u USK-a ne poštuju Odluku o štrajku, dok četiri škole djelimično rade. Kako je i najavljeno na press konferenciji predstavnika sindikata,  11.septembra sve osnovne i srednje škole u Federaciji BiH će u znak potpore štrajkačima u USK-a, održati štrajk upozorenja.

Podsjećanja radi, nije ovo prvi put da se vlasti odluče na sudsku zabranu štrajka, desilo se to i prije četiri godine, kada je premijer bio Izudin Saračević. Tada je sudskim putem završen generalni štrajk krajiškom  obrazovanju. Da li će i sada biti tako?