Holandija otkazala diplomatski imunitet Amiru Ahmiću

S obzirom na to da Ahmić za svoj rad ili nerad odgovara direktno Izetbegoviću, jasno je da je svoj boravak u Hagu produžio na njegov pristanak ili po njegovom naređenju

Amir Ahmić, bošnjački oficir za vezu sa, sad već bivšim, Međunarodnim sudom u Hagu, u decembru 2017. dobio je od holandskih vlasti pismo u kojem se navodi da je izgubio imunitet, odnosno da ga više neće smatrati diplomatskim licem, saznaje „Dnevni avaz“.  

Kome odgovara

Razlog tome jeste i prestanak postojanja Haškog tribunala. Ahmić je, kako saznajemo, dobio i obavijest da u roku od tri mjeseca napusti prostorije koje je koristio kao oficir za vezu, a rok je istekao krajem marta.

No, Ahmić je, prema našim saznanjima, ostao u Hagu, gdje boravi već skoro 20 godina. U kojem svojstvu, još nije jasno. Kontaktirali smo jučer Ministarstvo vanjskih poslova BiH, gdje nam je rečeno da Ahmić nije uposlenik ove institucije.

- On je uposlenik Predsjedništva BiH, na njihovom je platnom spisku. Za njega je direktno zadužen Bakir Izetbegović, kao bošnjački član Predsjedništva BiH. Tako da on nama nije dužan da se javlja niti nas obavještava, ali smo čuli za taj slučaj – rečeno nam je u MVP-u.

Pokušali smo jučer kontaktirati i Ahmića, ali on nije odgovarao na naše telefonske pozive.

O tome šta Ahmić radi u Hagu godinu dana bez statusa diplomate, može se nagađati. S obzirom na to da Ahmić za svoj rad ili nerad odgovara direktno Izetbegoviću, jasno je da je svoj boravak u Hagu produžio na njegov pristanak ili po njegovom naređenju.

Image

Kao jedan od razloga zbog kojeg je Ahmić ostao u Holandiji spominje se Nedžad Herenda. Ovaj bivši pripadnik terorističke organizacije „Ševe“ bio je zadužen za likvidacije po naredbi bošnjačkog političkog vrha i direktni je svjedok brojnih kriminalnih dešavanja, s kojima se povezuje i Bakir Izetbegović.

Raspisana potjernica

Za Herendom je raspisana i međunarodna potjernica, ali je pravosuđe u Holandiji odbilo njegovo izručenje i tako je spriječeno njegovo svjedočenje od kojih pojedinci, među kojima je i Izetbegović, strahuju.

Zanimljivo je da je Ahmić prije i tokom rata prvo bio uposlenik Službe državne bezbjednosti BiH, a nakon toga i agent Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID), odnosno bošnjačke tajne službe. Agent AID-a bio je i Herenda.

Uloga u propaloj reviziji presude

Poznato je da je Ahmić odigrao posebnu ulogu u historijskoj laži Bakira Izetbegovića da je osigurano sve za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Tads je Izetbegović ubjeđivao sve, uključujući srebreničke majke, da je on zajedno sa svojim timom prikupio dovoljan broj dokaza i da je zahtjev za reviziju kredibilan. Sve se na kraju ispostavilo netačnim.

Kakvu je tačno ulogu Ahmić odigrao, uskoro bi se trebalo otkriti.