Hrabri Aziz se teroristi suprotstavio prvim što mu je došlo pod ruku, pa vrisnuo: “Dođi ovamo!”

Jedan od vjernika koji su se molili u drugoj džamiji u Christchurchu koju je napao terorista Brenton Tarrant progovorio je o crnom danu, te prepričao kako se suprotstavio naoružanom napadaču samo sa aparatom za plaćanje kreditnim karticama u rukama, piše Guardian.

Abdul Aziz rođen je u Afganistanu, ali živi u australskom Sydneyu 27 godina. U Linwood džamiji bio je sa svoje četvero djece kad je neko povikao da je neko otvorio vatru na vjernike.

“Bio je obučen u vojno odijelo, nisam bio siguran je li dobar ili loš, ali kad je počeo psovati sve mi je bilo jasno”, kazao je Aziz Reutersu.

Kad je shvatio da je džamija napadnuta, 48-godišnjak se zaletio prema napadaču, te usput zgrabio aparat za kartično plaćanje kao improvizirano oružje. Kad je terorista potrčao prema automobilu da uzme drugo oružje, Aziz je krenuo prema njemu i gađao ga aparatom, krijući se iza automobila.

Aziz je zgrabio oružje koje je ispalo napadaču i krenuo zapucati, ali bilo je prazno.

Vrisnuo sam prema njemu: “Dođi ovamo, dođi ovamo!”, samo sam želio da mu skrenem pažnju na sebe, kaže Aziz.

Tarrant je opet ušao u džamiju, ali ga je hrabri vjernik pratio i u jednom trenutku se opet suočio s njim.

“Kad me vidio sa puškom u rukama, bacio je oružje i pobjegao u svoje auto, a ja sam krenuo za njim, te ga gađao puškom kao da je hladno oružje. Psovao mi je pa pobjegao”, prisjeća se Afganistanac.

Imam džamije Latef Alabi je nazvao Aziza herojem, te tvrdi da bi broj poginulih sigurno bio veći da nije bilo njegove hrabrosti.