Hronični problemi muče hercegovački turizam: Broj posjeta sve veći, a prihodi sve manji

Turizam je grana privrede u kojoj danas jedini izvor prihoda ostvaruje veći broj mladih u Hercegovini.

Ovaj dio zemlje tokom jedne sezone posjeti oko milion i po turista. Potencijali su veliki, zarada je dobra, a problemi, nažalost, teško rješivi. Blagaj spada među najpoželjnije destinacije. Vjerski turizam cvjeta u proljetnim mjesecima, ponajviše tokom manifestacije Dani mevluda i zikra. Tekija - svetište derviša, jedan je od najposjećenijih objekata. Dolaze i domaći i strani turisti. Gosti, kažu nam domaćini, nisu zahtjevni.

- Iz Blagaja svako nosi lijepe uspomene. Tekija i izvor Bune vječiti su magneti. Turizam je jedina grana u kojoj se može ostvariti profit za normalno življenje, ističe Drljević.

Minula sezona i, prema parametrima kojim raspolaže struka, bila je itekako uspješna. Zamjenik direktora Turističke zajednice HNK-a Semir Temim navodi da je broj posjeta u porastu, a turističke radnike posebno hrabri podatak da se gosti sve više odlučuju na duže boravke u Hercegovini. Posljednji projekti TZ-a bili su usmjereni upravo na to, a očigledno je i da su dali rezultat.

- Podaci Zavoda za statistiku, kao i Svjetske turističke organizacije, potvrda su da je HNK jedno od najbrže rastućih tržišta u ovoj grani. Definitivno smo brendirali prostor, pa je Hercegovina danas prepoznata turistička marka, kaže nam.

Iako tokom sezone ostvaruju profit, radnici u Hercegovini susreću se i sa nekoliko, možemo reći, hroničnih problema. Temim podsjeća na probleme sa smećem, kao i sa neurednom naplatom boravišnih taksi, s čim se u TZ-u odavno bore. Prosjačenje i džeparenje u posljednjoj sezoni bili su manji nego u prethodnim.

- Ne samo u Mostaru već i u ostatku Kantona veliki je broj divljih deponija. Nažalost, građani ne brinu dovoljno o okolini i čistoći. Smatramo da bi se sa malo više pažnje i ljubavi moglo postići mnogo više, kaže, uz poruku da će zaposlenici Turističke zajednice i dalje činiti sve kako bi se boravišna taksa naplaćivala u većem obimu.

Podsjeća i da je posljednjih godina dosta pažnje posvećeno akcijama mladih koje su se kasnije pokazale plodonosnim. Posljednja je Zip-line od Lučkog do Starog mosta.